Fra bygget i bakgrunnen skal det hemmelige SDU teamet drevet overvåking for den amerikanske ambassaden (foran).  (Foto: Scanpix)
Fra bygget i bakgrunnen skal det hemmelige SDU teamet drevet overvåking for den amerikanske ambassaden (foran). (Foto: Scanpix)

Kilder i UD hevder amerikanerne lyver

Tror ikke amerikanerne har fått godkjennelse til å etablere hemmelig etterretningsgruppe i Norge.

TV 2 avslørte onsdag at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av norske borgere. Etterretningsgruppen som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU) ble etablert våren 2000, og flere av de ansatte har tidligere hatt lederjobber i norsk politi og i Forsvaret.

USA har bekreftet overvåkingen, men hevder norske myndigheter var informert om dette.

Velinformerte kilder både i UD og politiet sier til TV 2 at man rett og slett ikke tror på uttalelsene fra Washington.

Les også: Her drev USA systematisk overvåking av nordmenn

Måtte forklare seg for UD

Onsdag måtte ledelsen ved den amerikanske ambassaden i Oslo møte opp og forklare seg for Utenriksdepartementet etter TV 2s avsløring om at USA i over ti år har overvåket norske borgere.

KREVDE SVAR: Utenriksminister Jonas Gahr Støre kalte representanter for den amerikanske ambassaden inn til et møte rett etter TV 2s avsløring om hemmelig overvåking av nordmenn.  (Foto: TV 2)
KREVDE SVAR: Utenriksminister Jonas Gahr Støre kalte representanter for den amerikanske ambassaden inn til et møte rett etter TV 2s avsløring om hemmelig overvåking av nordmenn. (Foto: TV 2)

Det er trolig første gang at amerikanerne har blitt kalt inn på teppet til UD.

– Det var naturlig at for UD å ha kontakt med ambassaden i går i lys av de uttalelsene som kom fra pressetalspersonen i State Department, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV 2 torsdag.

Les også: Eks-agent til TV 2: – Klart at Norge visste om overvåking

– Fikk ikke alle svarene vi ville ha

For mens UD avviser at de har kjent til en slik etterretningsgruppe, hevder amerikanerne det stikk motsatte.

Etter det TV 2 får opplyst krevde Utenriksdepartementet i går at amerikanerne la fram dokumentasjon på at de har fått en godkjennelse til å drive overvåking på norsk jord.

Dokumentasjonen ble aldri lagt frem.

– Vi fikk formidlet klare norske spørsmål til amerikanerne som vi ønsker svar på, og vi fikk ikke alle de svarene i det møtet. Spørsmålene går på hvorvidt norske myndigheter har vært informert, noe som vi i Utenriksdepartementet ikke har grunnlag for å si at vi har vært, sa Støre.

LES FLERE REAKSJONER:
Datatilsynets direktør: – Aldri sett på maken
KrF krever at overvåking granskes
Jensen: – Saken fremstår veldig alvorlig

PST visste ikke om den amerikanske overvåkingen

Diplomatisk krøll

– Alle våre aktiviteter i Norge er fullt ut i overensstemmelse med det samarbeidet vi har med vertslandets myndigheter, sa pressetalsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet P.J. Crowley til TV 2.

Det er denne påstanden fra det amerikanske utenriksdepartementet som skaper diplomatisk krøll mellom USA og Norge.

Velinformerte kilder både i UD og politiet er ikke fullt så diplomatiske som Støre. De sier til TV 2 at man rett og slett ikke tror på uttalelsene fra Washington.

– Vi har i en uke forsøkt å finne dokumentasjon for at amerikanerne har fått godkjennelse til å etablere en etterretningsgruppe, men vi har ikke funnet spor av det i våre arkiver. Verken i aktuelle departementer eller hos underliggende politimyndigheter, sier en UD-kilde til TV 2.

– Ingen har hørt om en slik godkjennelse

TV 2 vet at Oslo-politiet har kontaktet tidligere politisjefer som kunne tenkes å ha fått en orientering om et slikt sikkerhetsprogram av amerikanerne, men alle som er kontaktet sier de er ukjente med det etableringen.

– Ingen har hørt om at det er gitt en slik godkjennelse, sier en politikilde til TV 2.

Kildene mener USA har etablert etterretningsgruppen uten å ha informert og fått godkjennelse fra norske myndigheter.