spionutstyr (Foto: TV 2)
spionutstyr (Foto: TV 2)

Sjekk utstyrslisten til de hemmelige overvåkerne

Du tenker kanskje på røntgenbriller og laser-kulepenner? Da må du tro om igjen – en tur til Clas Ohlsson og du er en skarpskodd SDU-agent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 sitter på lister over utstyr som medlemmer av såkalte Suveillance Detection Units (SDU) skal være oppsatt med.

Bakgrunn: Her drev USA systematisk overvåking av nordmenn

Alminnelig kontorutstyr

Men selv om uttrykkene «overvåking» og «agent» bærer bud om James Bond-lignende tilstander er det forbausende ordinære effekter agentene er utstyrt med. Det meste dreier seg om vanlig kontorutstyr og et kamera som det du har i reisevesken på sydentur.

Del på Facebook

I en håndbok fra den amerikanske utenrikstjenesten går det fram at medlemmene av gruppen skal ha kontorutstyr som kopimaskin og makuleringsutstyr og beskjedne kontormøbler.

En liste fra det amerikanske konsulatet i Milano beskriver hva det lokale SDU-teamet der skal disponere. Der heter det blant annet at gruppen skal ha en scooter av typen Piaggio Liberty. I tillegg skal gruppen disponere en leiebil, ti ryggsekker, GPS, lommelykter, walkie-talkier og ti mobiltelefoner med kamera.

PÅ UTSTYRSLISTEN: Piaggio Liberty. (Foto: Adrià García)

Noen spion-gadgets

Deler av utsyrslisten er likevel mer agentpreget. De utsendte medarbeiderne skal selvsagt ha mikrokasettopptakere og datautstyr som kan bearbeide overvåkingsmateriale. I tillegg kommer spesialisert utstyr som nattbriller og kameraadaptere.

Utstyret ble brukt til å hente inn informasjon som registreringsnummer på alle kjøretøy som beveger seg på en mistenkelig måte (sakte eller fort), ta bilde eller video av personer som opptrer mistenkelig og ta bilde eller videoopptak av mistenkelige handlinger.

digitalkamera (Foto: HERIBERT PROEPPER/AP)

Les også:

Slik overvåker USA nordmenn
Her er agentenes stillingsinnstruks

TV 2 avslørte onsdag at amerikanske myndigheter i all hemmelighet har opprettet en overvåkingsgruppe som siden år 2000 systematisk har overvåket norske borgere.

Gruppen, som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU), består av 15-20 personer blant annet personer med bakgrunn i norsk politi og det norske forsvaret.

SDU-gruppen har samlet inn informasjon om personer de mener oppfører seg mistenkelig. Denne informasjonen er overlevert den amerikanske ambassaden i Oslo, hvor informasjonen er gjennomgått og lagt inn i den amerikanske terrordatabsen «Security Incident Management and Analysis System» (SIMAS).

Ved nesten alle ambassader og konsulat verden over har USA etablert Surveillance Detection Units. I dag skal det være over 220 slike amerikansk-kontrollerte team som jobber med kontraovervåking.