OVERVÅKING: Fungerende PST sjef Roger Berg sier de ikke visste om den hemmelige overvåkingsgruppen som TV 2 avslørte onsdag.  (Foto: SCANPIX / TV 2 montasje)
OVERVÅKING: Fungerende PST sjef Roger Berg sier de ikke visste om den hemmelige overvåkingsgruppen som TV 2 avslørte onsdag. (Foto: SCANPIX / TV 2 montasje)

PST visste ikke om den amerikanske overvåkingen

PST sier de flere ganger har presisert overfor amerikanerne hvor grensen for overvåking går.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til TV 2 torsdag at de ikke har visst om den amerikanske overvåkingsgruppen som ble avslørt på TV 2 Nyhetene onsdag.

USA har i all hemmelighet bygd opp en etterretningsgruppe som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU). Gruppen ble etablert våren 2000, og flere av de ansatte har tidligere hatt lederjobber i norsk politi og i Forsvaret før de begynte å jobbe for amerikanerne.

PST har i flere år vært kjent med at amerikanerne har egne sikkerhetsfolk for å beskytte ambassaden, men har ikke vært klar over at en egen gruppe har overvåket nordmenn fra utenfor ambassadens område.

– Det har vi ikke kjent til. Det omfanget som kom frem på TV 2 i går har vært ukjent for oss, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til TV 2.

Les også: Her drev USA systematisk overvåkning av nordmenn

Har presisert hvor grensen går

PST sier imidlertid at de ved gjentatte anledninger har følt det nødvendig å presisere overfor den amerikanske ambassaden hvor grensen går i forhold til norsk myndighetskontroll.

Her er en av agentene i aksjon under en demonstrasjon i Oslo.  (Foto: TV 2 )
Her er en av agentene i aksjon under en demonstrasjon i Oslo. (Foto: TV 2 )

– Årsaken til at vi har gjort dette er fordi det er norsk politi som har ansvar for å utøve myndighet i Norge, og ikke utenlandsk representasjon, sier Berg.

EKSKLUSIVE BILDER: Dette er de hemmelige lokalene

Jevnlig kontakt med ambassaden

Berg forteller at PST er i ferd med å undersøke saken grundig, men påpeker at så langt de vet i dag er det ingen i PST som har visst om den hemmelige overvåkingsgruppen.

PST og Oslo politidistrikt har jevnlig kontakt med den amerikanske ambassaden hvor de blant annet har diskutert problemstillingene med ambassadens sikkerhetspersonell. Han forteller at de ukentlig i flere år har fått rapporteringer fra den amerikanske ambassaden – rapporter hvor de har hatt bekymringer for sikkerheten rundt sin egen ambassade.

– Politiet har ansvar for myndighetsutøvelse

– Vi har også visst at de har hatt egne folk som har jobbet med sikkerhet på ambassaden, og i det øyemed har vi presisert viktigheten at politiet skal gjøre sin jobb i Norge, og de har begrensning i sine fullmakter, sier Berg.

– Hvorfor har dere sett det nødvendig å presisere dette overfor den amerikanske ambassaden?

– Det er fordi vi har sett det nødvendig å gjøre det. Å presisere at selv om det kan være sikkerhetsutfordringer rundt den amerikanske ambassaden, er det politiet i Norge som har ansvar for myndighetsutøvelse, sier han.

LES FLERE REAKSJONER:
Datatilsynets direktør: – Aldri sett på maken
KrF krever at overvåkning granskes
Jensen: – Saken fremstår veldig alvorlig
Støre: – Vi må ha flere svar fra USA

Ser nærmere på saken

Både utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget sier de ikke har kjent til aktivitetene til den amerikanske ambassaden. Etter at Utenriksdepartementet ble kjent meg saken på TV 2 onsdag, kalte de inn den amerikanske ambassaden til et møte i UD torsdag. Her ble ambassaden ifølge UD bedt om å redegjøre for hvordan norske myndigheter var blitt informert om sikkerhetsprogrammet og hva slags virksomhet det dreier seg om.

Justisminister Knut Storberget har bedt stortingspresident Dag Terje Andersen om å få redegjøre for Stortinget om mulig ulovlig overvåking av norske statsborgere. Onsdag kveld sa justisministeren til TV 2 at departementet er nødt til å se nærmere på denne saken.

– Vi må til bunns i denne saken. Jeg har bedt politidirektøren og sjefen for PST gi en redegjørelse. Det er viktig å finne ut om det er gjort noe ulovlig på norsk jord, sa han.

470329

– Det lukter kald krig

På Stortinget har TV 2s avsløringer slått ned som en bombe.

– Hvis dette er riktig så er det ett av de alvorligste tilfeller av ulovlig overvåking vi har hatt i Norge, sier partileder i KrF, Dagfinn Høybråten.

– Det er en aktivitet jeg mener en alliert ikke bør drive. Hadde iranerne drevet med dette på norske gater, ville det blitt en skarp reaksjon fra Norge, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Nestleder i SV Bård Vegar Solhjell sier han synes det lukter kald krig lang vei av saken.

Stortinget krever svar

Samtlige partier på Stortinget krever svar på hvem som har visst hva om overvåkningen.

Fremskrittspartiet har problemer med å tro at justisminister Knut Storberget ikke har vært informert:

– På den ene siden sier han at han ikke har visst noen ting. På den andre siden innrømmer han at han er klar over at tidligere polititjenestemenn har vært engasjert av amerikanske myndigheter. Jeg regner ikke med at han trodde de skiftet dopapir. Det ville vært naturlig å stille ytterlige spørsmål, så jeg har litt problemer med å tro at regjeringen ikke har visst noen ting om dette, sier Frp-leder Siv Jensen.