REAGERER: EOS utvalgets leder Helga Hernes sier de hemmelige tjenestene må se på overvåkingssaken. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
REAGERER: EOS utvalgets leder Helga Hernes sier de hemmelige tjenestene må se på overvåkingssaken. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

Hernes: – Hysj-utvalget må på banen

Lederen av Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene sier at det er naturlig å gå inn i deler av overvåkingssaken knyttet til den amerikanske ambassaden i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en meget alvorlig alvorlig og sammensatt sak, sier Helga Hernes til TV 2.

Hun er leder av Kontrollutvalget for etterretning-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene (EOS-utvalget).

Onsdag kveld kunne TV 2 avsløre at USA i all hemmelighet har bygd opp en etterretningsgruppe for å systematisk overvåke nordmenn i ti år. Amerikanerne hevder at dette var avklart med norske myndigheter. Men UD sier til TV 2 at de ikke visste om dette.

Vil ha kort på bordet

Et samlet Storting krever nå å få alle fakta på bordet, og flere har også tatt til orde for at EOS-utvalget skal se på saken.

Les også: KrF krever at overvåkning granskes

– Vi har ikke vurdert saken i fellesskap ennå, men det er åpenbart at de påstandene som TV 2 kom med i går er meget alvorlige, men også meget sammensatte og komplekse, sier Hernes.

– Er dette en sak dere vil gå inn i?

– Vi vil først avvente hva justisministerens redegjørelse sier, og så går vi ut fra at vi blir orientert av PST (Politiets Sikkerhetstjeneste). I fellesskap skal vi se på hvilke sider av denne meget kompliserte saken det for oss er naturlig å gå inn i, forteller EOS-lederen.

Les også: Eks-agent til TV 2: – Klart at Norge visste

Fotograferte og registrerte nordmenn

Etterretningsgruppen, som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU), ble etablert våren 2000 og plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen som ligger noen hundre meter vest for den amerikanske ambassaden.

Gruppens hovedoppgave er å forhindre at terrorister slår til mot amerikanske mål i Norge, først og fremst ambassaden og ambassadørboligen. Mistenkelige personer og mistenkelig aktivitet blir registret og ofte fotografert.

Les også: Elden: – Betenkelig at USA har brukt norske politifolk

Brudd på norsk lov

Kilder i PST sier til TV 2 at de ved noen anledninger har antydet overfor USA at dette ikke er i tråd med norsk lov og at det kun er norsk politi som skal drive politioperativt arbeid på norsk jord. Men offisielt vil ikke PST si mye om saken.

Er dette en sak PST burde orientert dere om tidligere?

– Det kan jeg ikke svare på i dag. Det skal vi kunne svare på om en stund, sier Helga Hernes.