SNAKKER UT: Den tidligere SDU agenten er sikker på at norske myndigheter var informert om overvåkingen.  (Foto: Scanpix/TV 2 montasje)
SNAKKER UT: Den tidligere SDU agenten er sikker på at norske myndigheter var informert om overvåkingen. (Foto: Scanpix/TV 2 montasje)

Eks-agent til TV 2: – Klart at Norge visste om overvåking

Den tidligere SDU-agenten er helt sikker på at overvåkingen fortsatt finner sted – bare i nye lokaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag avslørte TV 2 at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av norske borgere – ved hjelp av tidligere ansatte i politiet og Forsvaret.

Etterretningsgruppen, som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU), ble etablert våren 2000 og plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen som ligger noen hundre meter vest for den amerikanske ambassaden. De flyttet til ukjent adresse etter at TV 2 satte søkelyset mot aktivitetene.

Må holdes skjult

Her er en av agentene i aksjon under en demonstrasjon i Oslo.  (Foto: TV 2 )
Her er en av agentene i aksjon under en demonstrasjon i Oslo. (Foto: TV 2 )

TV 2 Nyhetene har snakket med en mann som har jobbet i flere SDU-team for amerikanerne, men ikke i Norge. Han vil være anonym fordi han ikke ønsker å legge seg ut med amerikanske sikkerhetsmyndigheter.

Han jobber fortsatt i sikkerhetsbransjen og har inngående kjennskap til SDU og den amerikanske terrordatabasen «Security Incident Management and Analysis System» (SIMAS).

Han sier at det er helt nødvendig for gruppen å holde identiteten skjult.

TV 2 forteller ham at det har vært mulig å finne frem til syv av personene i gruppen, og kartlagt lokalene hvor virksomheten ble drevet.

– De burde fått sparken. Dersom TV 2 har avslørt dem har de ikke gjort en god nok jobb. Men SDU i Norge vil ikke bli avviklet. De har trolig skiftet personell og flyttet til annet lokale. Det er hundre prosent sikkert at denne antiterrorvirksomheten ikke blir avviklet.

EKSKLUSIVE BILDER: Dette er de hemmelige lokalene

Positiv til overvåking

Han mener det vil bli økt fokus på overvåking også i fremtiden, men sier at folk ikke burde være bekymret.

– Som innbygger ønsker jeg at de blir værende. SDU er årsaken til at det ikke har vært noen større terroraksjoner mot amerikanske virksomheter i utlandet siden 1998. Det er også på grunn av SDU at dagens terrorister angriper mer offentlige steder som bomben på pendlertoget i Madrid i 2004 og bombene på t-banen i London året etter. Slike steder er ikke beskyttet av SDU.

Han mener at SDU er noe av det som fungerer best i kampen mot terror, mye bedre enn spionavdelinger.

Hvordan jobber SDU-team opp mot myndighetene i vertslandene?

– Jeg vet at RSOen (ambassadens sikkerhetsoffiser, red. anm.) har møter flere ganger i måneden med det lokale politiet eller overvåkingspolitiet. Der deler de informasjon som er nødvendig for å beskytte ambassaden. Det er vertslandet plikt å beskytte ambassaden. Det betyr at politiet må jobbe sammen med amerikanerne.

Politikere reagerer: – Dette er skandaløst og ulovlig

I LOKALENE: Her er TV 2s reporter inne i lokalene hvor gruppen opererte.  (Foto: Erik Edland / TV 2)
I LOKALENE: Her er TV 2s reporter inne i lokalene hvor gruppen opererte. (Foto: Erik Edland / TV 2)

Tror myndighetene visste

Han mener norske myndigheter må være informert om etterretningen.

– Selvfølgelig har amerikanerne fortalt dem at de utfører overvåking. Dersom vertslandet sier nei til vil de selvsagt fortsette likevel, bare i en annen form. Det er ikke slik at ambassaden vil skrote programmet bare fordi nordmenn blir opprørt over det.

Han sier hovedproblemet er hvordan informasjonen blir brukt og at systemet kan misbrukes.

– I noen land er ikke dette noe problem, men du kan tenke deg hva som skjer i et land som Pakistan, eller Syria eller Saudi Arabia. Når RSOen melder fra om at det er observert mistenkelig aktivitet utført en gitt person, kan det få alvorlige følger. I slike land kan en slik mistenkelig person forsvinne for godt bare fordi han var på feil sted til feil tid to tre ganger.

Det kan også få følger for folk i Vesten.

– Du og jeg kan plutselig befinne oss på en flyforbudsliste til USA fordi noen har hentet informasjon fra SIMAS og brukte det til andre formål, sier agenten. Han mener amerikanerne har ansatt veldig mange folk på kort tid, og at kompetansen ikke alltid er like høy.

LES OGSÅ: Slik overvåkes nordmenn av USA

Mer på jakt

TV 2 har avslørt at USA har registrert nordmenn i sin terrordatabase.   (Foto: TV 2 )
TV 2 har avslørt at USA har registrert nordmenn i sin terrordatabase. (Foto: TV 2 )

Han forteller at SDU-gruppene har blitt mer aggressive de siste årene, og mer opptatt av å jakte på mistenkelige personer.

Samtidig er de forsiktige med å spane på folk, fordi de er redde for å avsløre sin identitet.

– Normalt vil noen utenfor SDU-teamet utføre denne typen oppgaver. Dersom du vil drive overvåkning hyrer man inn egne folk til dette.

CIA i noen land

Han bruker sikkerhetssituasjonen ved en ambassade som eksempel.

– Hva skjer rundt ambassaden når ambassadøren og de andre diplomatene forlater bygningen? Er det noe spesielt som skjer ved vaktskifte, eller når ambassaden stenger? Så vil SDU-teamet sjekke om noe virker mistenkelig i omgivelsene. Kommer og går folk på samme tidspunkt? Signaliser de til hverandre? Tar noen bilder og notater? Dersom noen fiendtlige grupper holder øye med ambassaden, vil de drive overvåkning over tid, og vil bli avslørt ganske raskt.

I denne type situasjoner vil man i de fleste land gi informasjonen videre til vertslandets overvåkingspoliti. I enkelte land finnes det egne CIA-enheter, men det er unntaket.

LES FLERE REAKSJONER:
Datatilsynets direktør: – Aldri sett på maken
KrF krever at overvåkning granskes
Jensen: – Saken fremstår veldig alvorlig
Støre: – Vi må ha flere svar fra USA

.