REAGERER: Advokat John Christian Elden synes det er spesielt at USA har brukt norske politifolk til å overvåke egne borgere. (Foto: Scanpix/TV 2)
REAGERER: Advokat John Christian Elden synes det er spesielt at USA har brukt norske politifolk til å overvåke egne borgere. (Foto: Scanpix/TV 2)

Elden: – Betenkelig at USA har brukt norske politifolk

Advokat John Christian Elden reagerer på TV 2s avsløring om at amerikanske myndigheter brukte norske politifolk til å overvåke egne borgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elden er blant mange som reagerer på at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av norske borgere – ved hjelp av tidligere ansatte i politiet og Forsvaret.

Les også: Dette er de hemmelige lokalene hvor overvåkningen skjedde

– Betenkelig å bruke norsk politi

John Christian Elden synes det er spesielt at USA har brukt norske politifolk til overvåkingen.

– Det er betenkelig at norske politifolk med erfaring fra de hemmelige tjenester benytter sin kompetanse for en fremmed makt. Det må man stille spørsmål ved, sier Elden til TV 2.

HEMMELIG LOKALE: Fra dette rommet, inne på «Rom618» skal amerikanske
  myndigheter ha overvåket norske borgere. (Foto: Erik Edland / TV 2)
HEMMELIG LOKALE: Fra dette rommet, inne på «Rom618» skal amerikanske myndigheter ha overvåket norske borgere. (Foto: Erik Edland / TV 2)

– Hva er er det som er de tvilsomme aspektene med dette?

– Det er fullt forståelig at den amerikanske ambassaden ønsker å ha sin egen sikkerhet ivaretatt, men at man engasjerer personer fra den norske hemmelige tjenesten til å bistå seg, og til å overvåke norske borgere, det er ikke kurrant.

Se hele intervjuet med Elden i videovinduet øverst

Les også: Disse har overvåket nordmenn for amerikanske myndigheter

Hemmelig overvåking i ti år

Som TV 2 avslørte onsdag kveld har USA i den dypeste hemmelighet bygd opp en etterretningsgruppe for å systematisk overvåke nordmenn.

Gruppen som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU), ble etablert våren 2000 og plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen som ligger noen meter vest for den amerikanske ambassaden. Det er SDU-gruppen som innhenter informasjon om norske personer de mener er mistenkelige.

Men både utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget hevder å ikke ha kjent til disse aktivitetene.

Må redegjøre for overvåking

– Amerikanske lovgivning kan vi ikke gjøre så mye med i Norge, men vi kan selvsagt hindre at norske borgere deltar i en ulovlig registrering, sier Elden.

Justisminister Knut Storberget har bedt stortingspresident Dag Terje Andersen om å få redegjøre for Stortinget om spørsmål knyttet til mulig ulovlig overvåking av norske statsborgere etter at TV 2 avslørte saken.

Les flere reaksjoner:
KrF krever at overvåkning granskes
Jensen: – Saken fremstår veldig alvorlig
Støre: – Vi må ha flere svar fra USA