OVERVÅKINGSSKANDALE: Ledelsen ved Den amerikanske ambassaden i Oslo ble onsdag kveld kalt inn på teppet hos Utenriksdepartementet.  (Foto: Kyrre Lien / Scanpix)
OVERVÅKINGSSKANDALE: Ledelsen ved Den amerikanske ambassaden i Oslo ble onsdag kveld kalt inn på teppet hos Utenriksdepartementet. (Foto: Kyrre Lien / Scanpix)

Ledelsen ved den amerikanske ambassaden kalt inn på teppet

Utenriksdepartementet hadde onsdag ettermiddag et møte med ledelsen ved den amerikanske ambassaden i Oslo

Bakgrunnen for møtet var uttalelsene til talsmannen for amerikansk UD mandag.

– Vi ba på dette møtet om informasjon om hvordan norske myndigheter var blitt informert om sikkerhetsprogrammet og hva slags virksomhet det dreier seg om, sier pressetalskvinne Marte Kopstad i utenriksdepartementet til TV 2 Nyhetene.

Les mer: Her drev USA systematisk overvåkning av nordmenn

Vil ha alle fakta på bordet

– Møtet ga ingen nærmere avklaring rundt disse spørsmålene. Derfor er det nå viktig at vi får alle fakta på bordet i denne saken slik justisministeren har bedt om, sier Kopstad videre.

Justisminister Knut Storberget har krevd full undersøking av saken.

– Vi må til bunns i denne saken. Jeg har bedt politidirektøren og sjefen for PST gi en redegjørelse. Det er viktig å finne ut om det er gjort noe ulovlig, sa justisministeren til TV 2 Nyhetene onsdag kveld.

Har du tips til denne saken? Kontakt TV 2 på TLF/SMS/MMS til 02255 eller send e-post til tips@tv2.no

Avventer redegjørelse

Onsdag kveld avslørte TV 2 Nyhetene at amerikanske myndigheter i ti år har drevet overvåkning av norske borgere, blant annet med hjelp av tidligere polititopper.

Ifølge Storberget selv, skal han ikke ha vært klar over at de tidligere polititoppene jobbet for amerikansk etterretning.

– Vi avventer denne redegjørelsen og vil da vurdere ytterligere møter med den amerikanske ambassaden, sier Kopstad.

Les: Dette er de hemmelige lokalene

Kraftige reaksjoner

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er blant mange som reagerer sterkt på TV 2s avsløringer.

– Dette har jeg aldri sett maken til tidligere. Jeg synes det er veldig alvorlig at noe slikt foregår på norsk jord og at det er norske borgere som driver denne typen virksomsomhet, sier Thon til TV 2 Nyhetene.

Frp-leder Siv Jensen krever nå at man må vite hva som har skjedd og hvem som har gjort hva.

– Hvis det er slik at man har brukt personell som ikke lenger er i tjeneste i politiet, så er det veldig alvorlig. For da er det slik at man får en form for overvåkingsstrukturer på utsiden av det lovlige systemet, sier Jensen til TV 2 Nyhetskanalen.

Les også: Jensen: – Saken fremstår veldig alvorlig