Harald Stanghelle overvåkning (Foto: TV 2)
Harald Stanghelle overvåkning (Foto: TV 2)

Tviler på om regjeringen har visst om overvåkning

I motsatt fall er overvåkningssaken en skandale, mener Harald Stanghelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 avslørte onsdag at USA i ti år har drevet systematisk overvåkning av norske borgere. Gruppen, som bærer navnet Surveillance Detection Unit, har holdt til i 6. etasje i en bygning som ligger et par steinkast fra den amerikanske ambassaden i Oslo.

Fra norsk regjeringshold sies det at man ikke har kjent til virksomheten. Samtidig hevder amerikanske myndigheter at overvåkningen har skjedd i overensstemmelse med norske myndigheter.

– Ukjent

Justisminister Knut Storberget sa til TV 2 Nyhetene onsdag at han ikke visste noe om sakenfør TV 2 tok kontakt.

– Vi må til bunns i denne saken. Jeg har bedt politidirektøren og sjefen for PST gi en redegjørelse. Det er viktig å finne ut om det er gjort noe ulovlig, sa Storberget.

Les mer: Her drev USA systematisk overvåkning av nordmenn

Stoler på Storberget

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, tror ikke at norske myndigheter har visst om saken.

– Jeg tviler på om ledelsen i Utenriksdepartementet og Justisdepartementet har kjent til dette. De er så klare på at det har de ikke gjort, sier Stanghelle til TV 2 Nyhetskanalen torsdag morgen.

Se utdrag fra intervjuet øverst i artikkelen.

Om det motsatte skulle være tilfelle, er Stanghelle klar på at vi står overfor en skandale.

– Da har norske myndigheter, uansett nivå, med åpne øyne godtatt at amerikanerne har bygd opp en overvåkningsorganisasjon på siden av PST, og at de har overvåket og registrert norske borgere. Ergo har de sagt ja til ulovligheter på norske jord, og det er i mine øyne en skandale, sier Stanghelle.

Overvåkingsskandalen 2 (Foto: TV 2)
Overvåkingsskandalen 2 (Foto: TV 2)

Bildeserie: Dette er de hemmelige lokalene

Tror ikke PST-sjefene visste

Stanghelle sier han heller ikke har noen grunn til å tro at de tre sjefene i Politiets sikkerhetstjeneste som har sittet mens virksomheten har funnet sted, har kjent til saken.

– Vi har sett tidligere at det har vært skandaler rundt PST der underordnede ikke har varslet oppover i systemet, og at du har hatt en kultur for at det ikke er nødvendig å fortelle alt til sjefen. Det de ikke vet, har de ikke vondt av. Det har vi sett tidligere. Jeg har ingen grunn til å tro at det har skjedd i dette tilfellet, men hvis vi diskuterer ulike scenarier her, så er det relevant å snakke om.