BEKREFTER OVERVÅKNING: Pressetalsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet, P.J. Crowley hevder norske myndigheter har vært informert overvåkningen som har foregått i Norge.  (Foto: TV 2)
BEKREFTER OVERVÅKNING: Pressetalsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet, P.J. Crowley hevder norske myndigheter har vært informert overvåkningen som har foregått i Norge. (Foto: TV 2)

USA bekrefter aktivitet på norsk jord

USA bekrefter overfor TV 2 at det foregår registrering av nordmenn, men sier at det var i samarbeid med norske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Nyhetene avslørte onsdag at amerikanske myndigheter i ti år har drevet overvåkning av norske borgere - med hjelp av tidligere polititopper.

Men til tross for at justisminister Knut Storberget sier han ikke var klar over at de tidligere polititoppene jobbet for amerikansk etterretning, hevder amerikanske myndigheter at overvåkningen har skjedd i full overrensstemmelse med norske myndigheter.

Les også: Her drev USA systematisk overvåkning av nordmenn

– Kan være terrormål

TV 2 stilte opp under den daglige pressebriefen i det amerikanske utenriksdepartementet i Washington. Alle TV 2s henvendelser om intervjuer med de ansvarlige for ambassadesikkerhet, Suveillance Detection Programme (SDP) og databasen SIMAS ble avslått.

– Programmet for ambassadesikkerhet (SDP) har kommet på plass det siste tiåret. Vi er klar over at våre utenriksstasjoner rundt omkring i verden kan være terrormål. Vi samarbeider med myndighetene i vertslandet for å gjøre alt vi kan for å beskytte våre utenriksstasjoner. Det gjelder også i Norge, sier pressetalsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet P.J. Crowley til TV 2.

Les også: Disse har overvåket nordmenn for amerikanske myndigheter

Har du tips til denne saken?
Kontakt TV 2 på TLF/SMS/MMS til 02255 eller send e-post til tips@tv2.no

– Deler informasjon

– Dere har en database kalt SIMAS som er knyttet til dette programmet. Hvem kan havne i denne databasen?

– Vi samarbeider med utenriksstasjonene og deler informasjon både med myndighetene i vertslandet og utenriksstasjonene. Når man ser på et nettverk som al Qaida, finner man kanskje ut at de følger med på en utenriksstasjon i Europa, i Midtøsten eller Afrika. Derfor har vi en database der man deler informasjon og trusselvurderinger, sier Crowley.

– Er disse aktivitetene i Norge klarert med norske myndigheter?

– Ja, alle våre aktiviterer i Norge er fullt ut i overrensstemmelse med det samarbeidet vi har med vertslandets myndigheter