Topp med banner overvåket nordmenn (Foto: TV 2)
Topp med banner overvåket nordmenn (Foto: TV 2)

Her drev USA systematisk overvåkning av nordmenn

Ifølge TV 2s kilder har flere hundre nordmenn havnet i det amerikanske terror-registeret SIMAS. Den norske regjeringen hevder de ikke har kjent til overvåkingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 avslørte onsdag at USA i all hemmelighet har bygd opp en etterretningsgruppe for å systematisk overvåke nordmenn. Gruppen, som bærer navnet Surveillance Detection Unit (SDU), ble etablert våren 2000 og plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen som ligger noen hundre meter vest for den amerikanske ambassaden.

Del

Dette er USAs kamp mot terror utkjempet på norsk jord. Amerikanerne hevder at dette var avklart med norske myndigheter. Men UD sier til TV 2 at de ikke visste om dette.

Les hvordan amerikanerne overvåker nordmenn

Ifølge flere kilder består gruppen av mellom 15 og 20 personer. De har jobbet på skift, 24 timer i døgnet i over ti år. Flere av dem har tidligere hatt lederjobber i norsk politi før de begynte å jobbe for amerikanerne.

LES OGSÅ: Disse har overvåket nordmenn for amerikanske myndigheter

– Bryter ikke med norske lover

Norsk politi sier de har kjent til deler av virksomheten. Likevel mener de at den aktiviteten de har observert på gata ikke bryter med norsk lov og at de derfor ikke har hatt hjemmel for å stanse amerikanerne.

– Slik denne virksomheten har blitt oppfattet av oss og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Fotograferes og registreres

Gruppens hovedoppgave er å forhindre at terrorister slår til mot amerikanske mål i Norge, først og fremst ambassaden og ambassadørboligen. Gruppen skal også være på utkikk etter personer som kan tenkes å angripe amerikanske ambassader i andre land.

Mistenkelige personer og mistenkelig aktivitet blir registret og ofte fotografert. Rapportene blir levert til ambassadens sikkerhetsoffiser og inne på ambassaden blir materialet analysert og deretter lagt inn i en database ved navn SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

I AKSJON: Her er den tidligere polititoppen Gunnar Tveit i ferd med å filme deltagere i en demonstrasjon ved Slottsparken i 2009. (Foto: Asbjørn Olsen/TV 2 )

– Nektes adgang til USA

Det kan være en alvorlig sak å bli registret i denne databasen. En kilde sier til TV 2 Nyhetene at man kan få problemer med å komme inn i USA på grunn av denne enheten - uten å få vite hvorfor.

Kilder i PST sier at de ved noen anledninger har antydet overfor USA at dette ikke er i tråd med norsk lov og at det kun er norsk politi som skal drive politioperativt arbeid på norsk jord. Men offisielt vil ikke PST si mye om saken.

–Vi er kjent med at den amerikanske ambassaden driver aktivitet for egenbeskyttelse, men ut over det har vi ingen kommentar, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til TV 2 Nyhetene.

Har du tips til denne saken?
Kontakt TV 2 på TLF/SMS/MMS til 02255 eller send e-post til tips@tv2.no

Bekreftet av USA

Ifølge TV 2s kilder befinner flere hundre nordmenn seg i denne databasen.

Amerikansk UD bekrefter overfor TV 2 at en SDU-enhet er etablert i Norge og at enhetene bidrar med informasjon til SIMAS. Amerikansk UD sier virksomheten er avklart med norske myndigheter.

Det norske Utenriksdepartementet sier imidlertid at de ikke er kjent med virksomheten.

– Dersom en ambassade har etablert virksomhet i Oslo som ikke er tråd med norsk lov, må vi ta dette opp med ambassaden, sier kommunikasjonsrådgiver Frode O. Andersen.

SE OGSÅ: Storberget: – Første gang jeg ser dette nå i kveld

Tok bilder av demonstranter

En av dem som jobber som SDU-agent er Gunnar Tveit. Han ble avslørt av TV 2 da han fotograferte tamilske demonstranter i Oslo sentrum i april 2009. Gunnar Tveit vil ikke la seg intervjue om jobben sin for amerikanerne.

SE OGSÅ:Her blir agenten konfrontert av TV 2

Mannen som har bygd opp og ledet den hemmelige etterretningsgruppen heter Olaf Johansen, får TV 2 opplyst fra flere kilder. I 22 år var Johansen ansatt i Politiets Overvåkingstjeneste (POT). De siste årene jobbet han som anti-terrorsjef i POT, før han sluttet i 1997 og ble rekruttert til den amerikanske ambassaden i Oslo.

Les mer om de hemmelige agentene

Del på Facebook