TV 2 har identifisert flere av de 15 20 personene som overvåker eller har overvåket nordmenn for amerikanerne.
TV 2 har identifisert flere av de 15 20 personene som overvåker eller har overvåket nordmenn for amerikanerne.

Disse har overvåket nordmenn for amerikanske myndigheter

TV 2 har identifisert 11 av de 15-20 personene som overvåker eller har overvåket nordmenn for amerikanerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 avslørte onsdag kveld at USA i den dypeste hemmelighet har bygd opp en etterretningsgruppe for å systematisk overvåke nordmenn.

I et kontorlokale et steinkast fra den amerikanske ambassaden i Oslo holdt overvåkingsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) til. Etter at TV 2 ble for nærgående ble hovedkvarteret i all hast flyttet til et ukjent sted i sommer.

Les også: Her drev USA systematisk overvåkning av nordmenn

TV 2 Nyhetene har identifisert en rekke av de 15-20 personene som jobber eller har jobbet med å overvåke nordmenn for amerikanerne. Personene har bakgrunn fra blant annet politiet, Forsvaret og den private sikkerhetsbransjen.

Olaf Johan Johansen (71) - Tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste. Johansen sluttet i POT i januar 1997. Det skjedde i forbindelse med POTs håndtering av Berge Furre-saken. Johansen jobbet fra 1974 til 1992 i overvåkingsavdelingen ved Asker og Bærum politistasjon.

Gunnar Tveit (63) - 63-åringen har tidligere vært politiavdelingssjef ved Oslo politidistrikts Operative samordningsseksjon. Tveit har også hatt en lederstilling i Beredskapstroppen (såkalte Delta). Han jobbet ved Oslo politidistrikt fra 1978 til 2004. Han ville ikke snakke med TV 2 da han ble konfrontert med bildene hvor han Overvåker demonstranter i Oslo.

Ivar Follestad (70) - har tidligere jobbet som politiavdelingssjef i Kripos. Han har vært åpen om at han har jobbet ved den amerikanske ambassaden, men ikke at han har hatt tilknytning til overvåkingsteamet. TV 2 har observert ham i Handelsbygningen i Oslo hvor USA hadde plassert sin hemmelig etterretningsorganisasjon SDU. Han nektet for kjennskap til disse lokalene, men TV 2 har bilder som avslører at han hadde egen nøkkel til bygningen.

Leif Karsten Hansen (72), som er blitt beskyldt for å ha jukset med pengebeviset i Treholt-saken, hadde en svært sentral rolle da den hemmelige overvåkingsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) ble etablert i Handelsbygningen våren 2000. Hansen jobbet tidligere i Teknisk avsnitt i POT.

Per Ivar Borseth (66) - har jobbet i Oslo politidistrikt. Han har blant annet jobbet i Beredskapstroppen..

Synnøve Paulsen (61) - har jobbet som politiavdelingssjef i Kripos. Hun var leder av Desken og Europol på Kripos. Hun har internasjonal erfaring blant annet som politirådgiver i Albania.

Mann (44) - Operativ leder av SDU-gruppen. Han har ingen erfaring fra norsk politi eller Forsvaret. 44-åringen er opprinnelig født i Sverige og er samboer med en norsk politikvinne.

Mann (39) - Bakgrunn fra Forsvaret og har deltatt i flere utenlandsoperasjoner.

Mann (41) - jobber i dag i en sivil deltidsstilling ved Oslo politidistrikt. Han har jobbet i Oslo politidistrikt siden 2001. Samtidig som han har jobbet i politiet har han jobbet i overvåkingsgruppen. Han har ble tilknyttet SDU rundt 2004. Mannen er også tilknyttet en spesialavdeling i Forsvaret og har deltatt på noen utenlandsoperasjoner.

Mann (39) - har lang fartstid fra en spesialavdeling i Forsvaret.

Mann (37) - har bakgrunn fra en spesialavdeling i Forsvaret.

LES OGSÅ: Her blir agenten konfrontert av TV 2

Paranoide medlemmer

En kilde nær gruppen sier enkelte medlemmer nærmest fremsto paranoide.

Gruppens operativ leder, en 44 år gammel tidligere svensk statsborger, som er samboer med en norsk politikvinne, var særlig opptatt av aktiviteten i den store Handelsbygningen hvor gruppen i 10 år hadde sitt hovedkvarter. Mellom 10 og 20 privatpraktiserende psykologer og psykiatere har kontor i den samme bygningen. Flere pasienter skal ha skapt bekymringer for 44-åringen.

Selv om kontoret i 6. etasje var bemannet døgnet rundt var det likevel installert en alarm med direkte kontakt til den amerikanske ambassaden. Men kontoret ligger svært skjermet til – i enden av en gang hvor det nesten ikke oppholder seg andre personer.

Har du tips til denne saken?
Kontakt TV 2 på TLF/SMS/MMS til 02255 eller send e-post til tips@tv2.no

– Dette er skandaløst og ulovlig

Tamilsk demonstrant sjokkert over overvåkning

Støre: – Vi må ha flere svar fra USA