SJOKKERT: Direktør Bjørn Erik Thon synes det er utrolig at amerikanerne har drevet etterretning av nordmenn. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
SJOKKERT: Direktør Bjørn Erik Thon synes det er utrolig at amerikanerne har drevet etterretning av nordmenn. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Datatilsynets direktør: – Aldri sett på maken

Reagerer sterkt på TV 2s avsløringer om overvåkningsskandalen knyttet til den amerikanske ambassaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag avslørte TV 2 at amerikanske myndigheter har drevet omfattende overvåking av norske borgere fra et lokale sentralt i Oslo.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, reagert sterkt på materialet TV 2 viser ham.

– Dette har jeg aldri sett maken til tidligere. Jeg synes det er veldig alvorlig at noe slik foregår på norsk jord og at det er norske borgere som driver denne type virksomhet, sier Thon.

Brudd på loven

Han mener hovedproblemet er at disse folkene driver med arbeid som politiet skal gjøre. Han sier det er tydelig at disse personene har jobbet for amerikanske myndigheter og dermed unndrar de seg norsk lovgivning. Det mener han er svært alvorlig.

– Hva kan Datatilsynet gjøre med dette?

– Vi ser at dette også er et brudd på Personopplysningsloven. For det er regler for hva man kan samle inn av personopplysninger i Norge og hvordan de skal lagres og hvor lenge de skal lagres. Og dette regelverket er fullstendig satt til side i denne saken. Vi forventer nå at det blir gjort en skikkelig opprydding i dette, at regjeringen tar tak i saken. Så får vi se hva som er igjen når man er ferdig med det og om vi skal gå inn og se på saken nærmere da, sier Thon.

Se reportasje (reporter: Mari Hvattum)

470089

Samtaler på høyt nivå

Thon viser til at det er vanskelig for norske myndigheter å få innsyn i spørsmål knyttet til ambassader og andre staters sikkerhet.

– Her er det ingen som vil snakke. Men det er politiets oppgave og myndighetenes oppgave å gå inn i saken for å se om det er begått ulovligheter, og hvilke opplysninger som er samlet inn. Jeg regner med at det vil være kontakt på høyt nivå mellom amerikanske og norske myndigheter.

Han mener nordmennene som er blitt registrert i databasen har all grunn til å være bekymret, og at han forstår om folk reagerer negativt.

– Det er viktig å holde fast på at etterforskning som skjer på norsk jord, skal gjøres av norsk politi - og ikke av noen som jobber for den amerikanske ambassaden. Når norsk politi gjør det så er det bygd inn rettssikkerhetsgarantier, for eksempel at man har rett til forsvarer.

I AKSJON: Her er den tidligere polititoppen Gunnar Tveit i ferd med å filme deltagere i en demonstrasjon ved Slottsparken i 2009.   (Foto: Asbjørn Olsen/TV 2 )
I AKSJON: Her er den tidligere polititoppen Gunnar Tveit i ferd med å filme deltagere i en demonstrasjon ved Slottsparken i 2009. (Foto: Asbjørn Olsen/TV 2 )

Lukkede øyne

– Det har pågått en debatt i USA om at kampen mot terror har tilsidesatt en del demokratiske prinsipper. Er det dette vi ser en bit av her i Norge nå?

– Ja, det kan se ut som om det er nettopp det som har skjedd. Amerikanske myndigheter har tydeligvis ikke har syntes at det de har kunnet få fra norsk politi og norske myndigheter er godt nok. Derfor har de etablert et parallelt system som mer passer til de interessene amerikanerne har. Og det er ikke akseptabelt.

Han sier at det kan virke som om politiet har lukket øynene for denne virksomheten.

– Hvis det er slik at politiet her har hatt mistanke om at det har foregått egentlig en konkurrerende etterforskning, så burde de ha gått nærmere inn i saken. Da er dette en sak for justisministeren og utenriksministeren.