syreflekk (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
syreflekk (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

TV 2-reporter testet tatoveringsfjerner - fikk etsende brannsår

- Det ser ut som noen har stumpet en sigarett på armen min.

Selgerne sier at syren TCA er et billig, raskt virkende og trygt alternativt til fjerning av tatovering med laser. Det kan også brukes til ansiktspeeling.

TV 2 hjelper deg kjøpte syren på nett for 200 kroner, og måtte selvfølgelig teste den. I en mail skriver selgeren av TCA at de har solgt en del av stoffet til norske kunder.

Les også: Oi, har Solveig Barstad heldekkende tatovering på armen?

Sved som vepsestikk

Reporter Sverre Holm-Nilsen fikk prøve stoffet, selv om han ikke har tatoveringer å fjerne. Med på forsøket var Joar Austad, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet.

Austad brukte en vattpinne til å smøre på stoffet på to flekker på underarmene.

– Vi brukte ikke mye, bare et par dråper som vi smurte ut på et område som var på størrelse med et kronestykke, forteller reporter Sverre.

Han merket ikke noe til effekten med en gang.

– Men etter et par sekunder ble området helt hvitt, og så begynte det å svi ganske kraftig, nesten som et vepsestikk. Etter hvert ga det seg, men syren fortsatte å etse seg nedover i huden, sier Sverre.

- En ganske kraftig reaksjon, sier seksjonsoverlege Austad.

syreflekk (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
syreflekk (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Fikk brannsår

De første dagene etter testen fikk Sverre en hvit flekk på områdene som ble påført TCA. Etter noen dager ble den hvite flekken et åpent brannsår. Slik var flekken i en måned før det begynte å danne seg skorpe. Nå er flekken rosa, med en liten rød skorpe på.

– Det ser ut som om noen har stumpet en sigarett på armen min, men nå kjenner jeg det ikke lenger.

Sverre regner med å få et lite rosa arr.

De siste årene har kosmetiske laserklinikker rundt om i landet merket en sterk økning av folk som ønsker å fjerne tatoveringene sine. Et laserinngrep er en langvarig affære, og kan koste opp mot 20.000 kroner.

– Folk leser på nettet og tror på selgerne som sier at dette er et trygt alternativ til laserfjerning. Ifølge legen er det umulig å fjerne tatoveringer med TCA uten å få et stygt arr. Det spørs om arret er et penere alternativ til tatoveringen, sier Sverre.

Les også: Mann (26) prøvde å fjerne tatovering med syre

Kan gi dyp skade

Seksjonsoverlege Austad mener man må være forsiktig med å bruke stoffet på egenhånd.

– Det kan gi dyp skade hvis man fortsetter. Hvis man vil fjerne en tatovering bør man gå til en lege som har tatoveringslaser. Det er det beste tilbudet, sier Austad.

Se hele reportasjen på TV 2 i kveld kl. 20.30

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter