OMSLAG I AMERIKANSK POLITIKK: Siv Jensen gleder seg over republikanernes fremgang i mellomvalget i USA. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
OMSLAG I AMERIKANSK POLITIKK: Siv Jensen gleder seg over republikanernes fremgang i mellomvalget i USA. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Jensen om USA-valget: – Skuffede velgere sier fra

Valgresultatet viser velgere som er skuffet over at det ikke er sammenheng mellom løfter og resultater, mener Frp-lederen.

– Ting skjer fryktelig fort i politikken. Det er skjedd et omslag siden Barack Obama ble valgt for to år siden, og det kan skifte igjen fram mot 2012. Men valgresultatet er et varsku fra misfornøyde velgere som krever en kursendring. Det er en krevende situasjon for presidenten, sier Siv Jensen.

469988

Les mer: Republikanerne vinner «Huset», Demokratene beholder Senatet

Tea Party

Partilederen gleder seg over framgangen til republikanerne, det partiet som Frp først og fremst har kontakt med i USA. Men hun synes også at Tea Party-bevegelsen har klart å skape engasjement.

– Velgerne har rett til å være utålmodige. De finner seg ikke i at løfter blir misligholdt. Politikerne skal holdes ansvarlig av velgerne. Det har denne grasrotbevegelsen klart å fange opp. Den er sånn sett blitt en kraft å regne med i amerikansk politikk, sier Jensen.

Neppe kursendring

Hun tror ikke maktforskyvningene i Kongressen vil endre samarbeidet mellom USA og andre land.

– Verden har klart å leve med skiftende maktforhold i USA i årevis. Obama har nok tatt USA noen skritt til venstre, uten at dette har skapt rystelser. Republikanernes framgang i Representantenes hus skaper neppe de helt store endringene i forhold til omverdenen, sier Jensen. (©NTB)