Talsmenn for pelsdyrnæringen reagerte med å gå til motangrep på dyrevernorganisasjonene da de søndag la fram bildene av vanskjøttede pelsdyr og karakteriserte det som et korstog mot næringen.

Innrømmelser

Nå er tonen langt mer ydmyk. Administrerende direktør Knut Berg i Norsk Pelsdyralslag innrømmer at laget har en stor oppgave foran seg for å overbevise både folk flest og politikere om at situasjonen ikke er like ille som bildene av vanskjøttede dyr viser.

– Bildene gjør et sterkt inntrykk på oss også. Slik vil vi ikke ha det. De enkeltoppdretterne som ødelegger må ut. Vi skal gjøre vårt ved å gå gjennom bildematerialet for å forsøke å identifisere farmene, sier Berg.

Ønsker ikke samarbeid med dyrevernere

Noe samarbeid med dyrevernorganisasjonene ser han ikke for seg.

– Deres mål er jo å få lagt ned bransjen uansett, sier han.

– Rydd opp nå eller bli nedlagt

Også de politiske partiene retter kritikk mot næringen, og truer med et forbud hvis ikke tilstandene bedrer seg.

Leder for næringskomiteen på Stortinget, Terje Lien Aasland (Ap), sier til TV 2 Nyhetene at Arbeiderpartiet ikke vil gå inn for nedleggelse med en gang. Men han legger ikke skjul på at pelsnæringen er inne i sin siste sjanse til forbedring.

– Det som er en viktig sak for oss er at næringen må skjønne alvoret. De må rydde opp. De må ha en form for selvjustis. Hvis ikke de rydder opp mister de sin legitimitet. Gjør de det vil næringen bli forbudt, sier Lien Aasland til TV 2 Nyhetene.

Les også: Ap setter stoppeklokken på for pelsoppdrett

(©NTB/TV 2)