Morgan Freeman er i harnisk over at hans stemme ble stjålet i det amerikanske mellomvalget. (Foto: Lionel Hahn, © LH)
Morgan Freeman er i harnisk over at hans stemme ble stjålet i det amerikanske mellomvalget. (Foto: Lionel Hahn, © LH)

Republikaner stjal stemmen til Morgan Freeman

...bokstavelig talt. Republikaneren William Lawson brukte stemmen til Morgan Freeman for å ta rotta på sin argeste rival i Representantenes hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag åpnet valglokalene for mellomvalget i USA. Alle 435 seter i Representantenes hus er på valg, mens velgerne skal stemme over 37 av 100 seter i Senatet.

I 2008 stilte William «BJ» Lawson til valg mot David Price fra Nord-Carolinas 4. valgdistrikt til Representantenes hus. Lawson tapte så det svidde, og fikk bare 36 prosent av stemmene.

I dag møtes duelantene på nytt. Men nå går BJ Lawson nye veier for å skaffe stemmer. Særlig legger han elsk på stemmen til den afroamerikanske skuespillerlegenden Morgan Freeman, som for øvrig stemte på Barack Obama i 2008.

Freemans stemme mot demokratene

I en TV-reklame går Lawson til angrep på Price for å ha stemt sammen med Nancy Pelosi, som presederer Representantenes hus, mer enn noen annen representant i underhuset. Reklamen bruker stemmen til Morgan Freeman.

I reklamen kritiserer «Morgan Freeman» demokraten for at Price prøver å lure seg unna at han stemte for å redde finansinstitusjoner og for å øke budsjettunderskuddet i USA.

– Vanlige folk som stiller enkle spørsmål. Det er det Price er redd for. Det er på tide at jeg og du har en stemme i Washington, sier Morgan Freemans stemme i reklamen.

Se den omstridte videoen nederst i saken

Freeman: – De folkene lyver

Det vakte reaksjoner at en skuespiller, tilogmed en afroamerikansk en, gir sin stemme for en republikaner.

– En skuespiller som Barbra Streisand ville ikke ha gjort noe sånt. Men Morgan Freeman har ikke noe problem med dette. Folk burde ikke være så sjokkerte over at en som Mister Freeman tenker på utsiden av rødt mot blått-dynamikken, forklarte Lawson til sin egen valgkampmanager, Martin Avila.

Det er bare et problem med det hele.

– De folkene lyver! Jeg har aldri spilt inn noe valgkampinnslag for B.J. Lawson, og jeg støtter ikke hans kanditatur, var oscarvinnerens ampre kommentar til Huffington Post.

Ingen tar ansvar for blemmen

Etter å ha stjålet Freemans stemme,er Lawson i dag nødt til å be skuespilleren om en unnskyldning. Valgkampinnslaget er fjernet fra hjemmesiden til Lawson, men du kan se det nederst i artikkelen.

Lawson legger skylda på firmaet M.E.I. Political som produserte videoen. Firmaet på sin side avviser all skyld.

– Lawson fikk beskjed både skriftlig og muntlig at vi kommer til å bruke en stemme som ligner på Freemans i annonsen, skriver M.E.I. Political i Los Angeles i en pressemelding.

M.E.I. Political sier også at de advarte Lawson om at Freeman er en demokrat og ville aldri ha vært med på å støtte Lawson.

– Jeg kunne ha aldri forestilt meg at en slik ansvarsfull person vil finne på noe sånt, kommenterer Price, som etter 22 år fortsatt ikke ser ut til å miste setet i underhuset.

Se skandalevideoen her: