jason
jason

– Folk kaller meg George hele tiden

Jason Alexander blir aldri kvitt «Seinfeld»-spøkelset. SE VIDEO.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I første episode av «Gylne Tider» møtte Øyvind Mund & co. ingen ringere enn Jason Alexander fra den amerikanske komiserien og megasuksessen «Seinfeld».

Blir fremdeles kalt George

– «Seinfeld» handlet om folk som dreit seg ut og prøvde å komme unna med det.

Slik oppsummerer Jason Alexander hva serien – som «handlet om ingenting» – egentlig handlet om.

– Folk er fremdeles lidenskapelig opptatt av «Seinfeld». Folk kaller meg George hele tiden, sånn er det overalt hvor jeg er i verden, sier han.

– Dust

«Seinfeld»-kjernegjengen bestod av Jerry Seinfeld, Michael Richards (Kramer), Julia Louis-Dreyfus (Elaine) og Jason Alexander (George).

Jason Alexander og Jerry Seinfeld.
George var alt annet enn en sympatisk kar. Han elsket å lyve, bortforklare, og han jobbet hardt for ikke å skaffe seg en jobb.

– Barna mine liker «Seinfeld» bare litt – mye mindre enn vennene deres – fordi deres far er med i serien og han spiller en dust, ler Alexander.

Fra 1989 til 1998 ble det laget 180 «Seinfeld»-episoder. I starten var ikke seertallene noe å juble over, men utover 90-tallet dro «Seinfeld» jevnlig over 20 millioner seere i USA.

Aller siste episode ble sett av 76 millioner. Bortsett fra «M*A*S*H» og «Cheers», er dette den mest sette avslutningsepisoden i USA.

– Noe av det beste ved serien, var at den ble så gradvis populær at vi aldri helt trodde på det. Det påvirket aldri arbeidet. Jeg tror vi hadde den beste arbeidsmoralen innen tv. Vi brukte timevis på én scene hvor vi fant ut hvordan karakteren skal oppføre seg, vi fant nyanser, vi improviserte og prøvde forskjellige ting, sier Alexander.

Humor var viktigst

«Seinfeld» ble skapt av stand-up-komikerne Jerry Seinfeld og Larry David (George er basert på sistnevnte, men David ville ikke spille «seg selv» i serien).

Seinfeld og David skrev mange av episodene, men etter hvert som serien ble fornyet år etter år, kom flere manusforfattere med i bildet.

Og alle hadde samme mål:

– Manusforfatterne brydde seg ikke så mye om historiene eller rollefigurenes integritet. Hvis jeg fortalte dem at George ville aldri gjort noe slikt, så svarte de «vel, han gjør det nå». De brydde seg bare om at det var morsomt, sier Alexander.

Kjernen i «Seinfeld»: Michael Richards, Julia Louis-Dreyfus, Jason Alexander og Jerry Seinfeld.

Gjenforening

Det var Jerry Seinfeld som bestemte at «Seinfeld» skulle avsluttes, til seernes og tv-selskapets store fortvilelse. Siste episode ble sendt i mai 1998.

Til tross for skyhøye pengetilbud, har «Seinfeld»-gjenget aldri laget en skikkelig gjenforeningsepisode.

I fjor kom de imidlertid sammen igjen i Larry Davids serie «Curb Your Enthusiasm», hvor hele sesongen handlet om at de skulle lage en «Seinfeld»-gjenforening.

Dette ble den mest sette «Curb Your Enthusiasm»-sesongen så langt.

Prisbelønnet

Det er vanskelig å undervurdere hvor populær «Seinfeld» var i sin storhetstid.

Den ble belønnet med både Emmy, Golden Globe og Screen Actors Guild Award, samt drøssevis av andre nominasjoner og priser som for eksempel Directors Guild of America, British Comedy Award, People's Choice Award, ASCAP Film & Television Award og Writers Guild Award.

Serien har gått i reprise i mange land i alle år, og fra 2004 til 2007 ble samtlige ni sesonger sluppet på DVD. «Seinfeld» har totalt innkassert rundt 2,7 milliarder dollar (rundt 16-17 milliarder kroner), ifølge Warner Brothers.

– Om jeg ga meg som skuespiller nå, ville jeg uansett ha hatt en fantastisk karriere. Jeg har gjort noe som endte for ti år siden, og det påvirker fortsatt mange mennesker. Hvor mange får oppleve noe slikt? Når min tid er over, vil de nok si «George Costanza døde i dag». Det er fantastisk, sier Jason Alexander.

Se «Gylne Tider» søndag klokken 21.45!