Pelsoppdrettsnæringen er igjen under hardt press, etter at Dyrebeskyttelsen for tredje år på rad har dokumentert vanskjøtsel blant dyrene på norske pelsfarmer.

Tror Ap snur

Informasjonsansvarlig Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen tror de siste dagenes pelsoppslag kan bli pelsnæringens svanesang.

terje_lien_aasland

– Dette står og faller på de store politiske partiene. Blant annet venter vi at Arbeiderpartiet skal ta grep i pelsdyrsaken. De har vært splittet tidligere, men vi håper at disse bildene viser at dette er en næring vi ikke kan ha i Norge og som ikke kan være en del av norsk landbruk, sier Eidsmo til TV 2 Nyhetskanalen.

Han mener pelsnæringen opprettholdes på grunn av at

– Jeg tror definitivt at pelsdyrnæringen kan legges ned. Jeg tror norske politikere og stortingspolitikere har levd på en løgn. Mattilsynet, regjeringen og bransjen selv har ikke presentert et riktig bilde av hvordan pelsdyroppdrett foregår. Nå har vi tre år på rad dokumentert tilstanden på pelsdyrfarmene. Det er på tide at politikere treffer en beslutning basert på faktiske bilder som viser hvordan hverdagen er på en pelsdyrgård.

– Rydd opp nå eller bli nedlagt

Leder for næringskomiteen på Stortinget, Terje Lien Aasland (Ap), sier til TV 2 Nyhetene at Arbeiderpartiet ikke vil gå inn for nedleggelse med en gang. Men han legger ikke skjul på at pelsnæringen er inne i sin siste sjanse til forbedring.

– Det som er en viktig sak for oss er at næringen må skjønne alvoret. De må rydde opp. De må ha en form for selvjustis. Hvis ikke de rydder opp mister de sin legitimitet. Gjør de det vil næringen bli forbudt, sier Lien Aasland til TV 2 Nyhetene.

– Hvis ikke de rydder opp kommer forbudet relativt raskt, sier han.

Stortingsrepresentanten varsler snuoperasjon for Arbeiderpartiet allerede til våren.

– Vi har et landsmøte til våren. Det er ikke mange som forsvarer pelsdyr i Norge hvis ikke det er ryddet opp innen den tid, sier han.

Mulig å drive sunn oppdrett

Han mener forskriftene for pelsdyroppdrett legger til rette for forsvarlig drift.

– Vi har regler og forskrifter som legger til rette for at man kan drive pelsdyroppdrett. Så kan man diskutere om dette er riktig å drive, men det gjelder stre deler av vårt husdyrhold. Men oppdrettere som ikek følger forskriftene bør miste retten til å være i næringa, sier han.

Tirsdag meldte NRK at bare Senterpartiet støtter pengestøtten til næringen. Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) møtte representanter for pelsnæringen mandag, for å bli oppdatert om næringens egen sertifiseringsordning for produsenter, som nærde i 2009 orienterte landbruksministeren om at de var i gang med.