jan Thomas med Sharon Stone (Foto: Aschehoug forlag)
jan Thomas med Sharon Stone (Foto: Aschehoug forlag)

Jan Thomas: – Min far må ta ansvar selv

Jan Thomas har skrevet sin selvbiografi. En ærlig bok om reisen fra Austevoll kommune, via Hollywood tilbake til Norge

Det begynte med Jan Bertin Østervold fra den lille øykommunen Austevoll - og endte opp med en av Norges største kjendiser, nemlig Jan Thomas.

Via utallige krumspring fra Skien til Hollywood, til Moskva, med store nedturer og stjernespekkede oppturer, har denne berg- og dalbane reisen, som kun har vart i 43 år, nå blitt beskrevet mellom to permer i selvbiografien «My Way».

– Det startet i begynnelsen av tyve-årene. Jeg har brukt mange år på dette. Jeg har snakket med familie og venner, og det var riktig for meg å gjøre dette, sier Jan Thomas til God morgen Norge.

Far må ta ansvar

– Jeg velger å tro at min bok er et prakteksemplar på de valgene jeg har tatt. Hvis noen, deriblant min far, skulle føle seg støtt, så får han ta ansvar for de tingene han har gjort. Det kan ikke jeg hjelpe han med.

«Jeg hadde på en måte alltid visst at pappa ikke var den enkleste å ha med å gjøre. Han kunne handle egoistisk og brutalt, uten hensyn til omgivelsene. Derfor holdt jeg bestandig en avstand til ham», skriver Jan Thomas i boken sin.

– Dette er fortellingen om hvordan jeg hadde det i en periode, sier han.

jan Thomas med lillebror Bjørn (Foto: Aschehoug forlag)

Barndommen

Allerede som barn, kom Jan Thomas med motetips. Skoletannlegen burde gå med innsvinget jakke og hans mor burde bruke turkis.

– Jeg har alltid vært opptatt av design og farger, og bevisst eller ubevisst som et barn, så skjønte jeg at hvis hun var stresset, så kunne jeg gi et kompliment, forteller Jan Thomas.

Dette så Jan Thomas allerede som fem åring.

– Ubevisst vil jeg tro, sier han.

Tilbake fra USA

Jan Thomas bodde i USA i 17 år, men så en dag, bestemte han seg for å komme hjem til Norge.

– Min familie var på besøk. Da de dro hjem, sa min mor - nå er jeg blitt så gammel, at nå må du komme hjem neste gang. Jeg tenkte - yeah right, det skjer jo ikke, jeg kommer jo aldri hjem igjen, forteller Jan Thomas.

– Men jeg tar raske avgjørelser, og en dag, mens jeg snakket i telefonen med min bestevenn, hadde jeg en bilulykke. Jeg ble påkjørt og hadde leid bil uten forsikring. Jeg måtte fikse dette og kom hjem helt fortvilet og sliten. Da tok jeg en avgjørelse på 24 timer, og reiste hjem uken etter.

– Jeg kom ikke hjem med halen mellom bena, men jeg kom hjem som godt voksen, og fant familien og fikk andre verdier., sier Jan Thomas.

Kjærlighet og jobb

– Jeg har skrevet denne boken for meg selv. Jeg har funnet det ekstremt vanskelig å snakke om og har brutt sammen hver gang. Jeg er 43 år og jeg føler jeg er født på ny, sier jan Thomas.

– Jeg har «Happy Day» på TV 2 fire ganger i uken. Jeg får lov å trylle og gjøre folk glad, sier en rørt Jan Thomas.