GODE DAGER: FrP-leder Siv Jensen (t.v.) og Høyre-leder Erna Solberg  har grunn til å smile om dagen. (Foto: Junge, Heiko, © CTH)
GODE DAGER: FrP-leder Siv Jensen (t.v.) og Høyre-leder Erna Solberg har grunn til å smile om dagen. (Foto: Junge, Heiko, © CTH)

Nå smiler Siv og Erna om kapp

Høyre og Frp står sterkere enn noen gang på en fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet går mest tilbake på målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i november.

Rekordsterk blå blokk

Dersom det var valg i dag ville Høyre og Fremskrittspartiet fått rekordsterke 92 mandater og klart flertall på Stortinget. Samlet får de to partiene en oppslutning på 51,8 prosent.

– Det er en veldig spennende måling, sier Siv Jensen.

Fremskrittspartiet går mest frem på målingen med 3,0 prosentpoeng til 25,4 prosent, men også Høyres oppslutning øker med 1,6 prosentpoeng til 26,4 prosent.

– Det er jeg fornøyd med. Det er et kraftig signal om at velgerne ønsker seg enn annen politisk kurs enn den regjeringen har i dag, sier Solberg.

Høyre ville med et slikt valgresultat fått 47 mandater, hele 17 flere enn ved forrige valg mens Frp ville fått 45 (+4).

Se alle tallene i TV 2s partibarometer.

Taper på eldrebløffen

Målingen er tatt opp i en uke der TV 2 har avslørt at over 3000 eldre står i kø for sykehjemsplass. Arbeiderpartiet er den store taperen i målingen med en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng til 27,5 prosent.

– Det tror jeg først og fremst skyldes eldreomsorgen. Jens Stoltenberg har snakket mye om at det skal skinne av eldreomsorgen. Nå ser vi at kommunene sliter, først og fremst på grunn av pengemangel, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun får støtte av Høyreleder Erna Solberg som mener fokuset på sykehjemskøene er en viktig forklaring på at velgerne nå foretrekker en borgerlig regjering.

– Det er ingen tvil om at TV 2s avsløringer av de lange sykehjemskøene må være et stort problem for Jens Stoltenberg. Hans viktigste valgløfte både i 2005 og 2009 var flere sykehjemsplasser, sier Solberg.

Svake regjeringstall

Et valg i dag ville gitt Arbeiderpartiet 49 mandater på Stortinget, femten færre enn de fikk ved stortingsvalget i fjor høst.

Sosialistisk Venstreparti får med 5,0 (- 0,8) sin laveste oppslutning på elleve år og ville fått ni mandater (- 2).

Senterpartiet er det eneste av regjeringspartiene som kan notere seg en liten pluss med en fremgang på 0,5 prosentpoeng til 5,1. Det ville gitt ni mandater, to færre enn ved forrige valg.

Les også bloggen: Velgerne flykter fra Jens

Under sperregrensen

Kristelig Folkeparti går tilbake 0,9 prosentpoeng og faller med 3,5 prosent under sperregrensen. Partiet ville dermed bare fått et mandat på Stortinget fra Rogaland.

Bakgrunnstallene viser at bare halvparten av velgere som stemte KrF i fjor høst ville gjort det samme i dag.

Venstre holder seg over sperregrensen med 4,2 prosent (+ 0,1) og ville dermed kapret åtte mandater på Stortinget (+ 6).

Rødt ville med 1,6 prosent (- 0,6) kapret et mandat å på Stortinget, mens andre partier og lister får 1,3 prosent, det samme som for en måned siden. Pensjonistpartiet er denne gang størst av partiene som inngår i gruppen av andre.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 961 personer i tidsrommet 25. – 31. oktober. Feilmarginen er +/- 1,4 – 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.