hånd5 (Foto: eplasty.com/TV 2 hjelper deg )
hånd5 (Foto: eplasty.com/TV 2 hjelper deg )

Denne etsende syren skal fjerne tatoveringer

Vi kjøpte den på nett for 200 kroner.

Selgerne sier at syren TCA er et billig, raskt virkende og trygt alternativt til fjerning av tatovering med laser.

Det får Mattilsynet til å reagere.

Flere vil fjerne

De siste årene har kosmetiske laserklinikker rundt om i landet merket en sterk økning av folk som ønsker å fjerne tatoveringene sine. Et laserinngrep er en langvarig affære, og kan koste opp mot 20.000 kroner.

I kjølvannet av laserfjerning har det dukket opp flere nettbutikker og selgere som tilbyr gjør-det-selv-løsninger til folk som vil kvitte seg med tatoveringene sine.

Les også: Celine (28) ble skallet etter frisørbesøk

– Vi kjøpte ren syre

Et av de vanligste stoffene som tilbys, er trichloracetic-syre. (TCA) Stoffet er ulovlig å bruke som kosmetikk i Norge og EU, siden det anses som et svært etsende og farlig stoff.

– Folk må advares mot dette, sier Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet til TV 2 hjelper deg.

TV 2 hjelper deg ønsket å sjekke hvor lett tilgjengelig slike stoffer var på nettet. På ebay fant vi en selger som solgte 100 prosent ren syre.

Flasken kostet 200 kroner og ble sendt i posten fra England. Da pakken ankom Norge hadde den et stempel som viste at den var blitt åpnet og kontrollert av norske tollere. Stoffet er ulovlig som kosmetikk, men passerte inn landegrensene.

I tillegg til privatpersoner som selger stoffet på auksjonssider, fant vi en rekke utenlandske nettbutikker som solgte stoffet.

Talberg sier til TV 2 hjelper deg at TCA-syre er et stoff som ikke bør brukes av privatpersoner, han oppfordrer folk til å være varsomme når de handler slike og tilsvarende produkter på nettet.

Den engelske selgeren av TCA påstår at hun har flere fornøyde kunder i Norge. Talberg sier at Mattilsynet har hørt om brukere i Norge som har fått skader etter å ha prøvd syren i forbindelse med tatoveringsfjerning og peeling av huden.

– Produkter man kjøper på nettet har man ingen kontroll over, og har man først kjøpt, skjer bruken helt på egent ansvar, sier han til TV 2 hjelper deg.

På onsdag kan du se hvordan det gikk da TV 2 hjelper deg testet syren sammen med seksjonsoverlegen ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Joar Austad.

Les også: Advarer mot livsfarlige tatoveringer

I kø for å få fjernet

Bildet øverst i saken er hentet fra en artikkel skrevet av brannskade- og plastisk kirurgiavdelingen ved Morriston Hospital i Wales publisert den 12. mars i år.

Mannen på bildet, som var 26 år og arbeidsledig, sto i den statlige helsekøen for å fjerne tatoveringene han hadde tatt på hendene, fordi han følte at de var blitt en belastning for ham som jobbsøker.

Men 26-åringen bestemte seg for at han ville ha en raskere løsning, og begynte derfor å søke på nettet. Der kom han over en nettside som reklamerte med et peelingmiddel som passet til å fjerne tatoveringer. Les hele saken her.

Stoffet besto av 100 % trichloracetic-syre (TCA) og selges på flere nettsider som et alternativ til kostbare profesjonelle behandlinger.

I artikkelen, som er publisert på Open Access Journal of Plastic Surgery, slår legen som har skrevet og behandlet pasienten alarm. Han sier at slike produkter florerer på nettet, og at de markedsføres som trygge til hjemmebruk.

Brannskader

26-åringen som kjøpte syren over nettet, fikk i likhet med TV 2 hjelper deg, levert en umerket flaske med dårlig bruksanvisning.

Ifølge artikkelen påførte han produktet og lot det ligge på huden i 10 minutter. Få timer senere kontaktet han sykehuset, da smertene ikke avtok. 26-åringen måtte opereres for brannskader på hendene.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter