Politiet fant dette da de pakket opp kassen med bomben. Det skulle vise seg at skriveren inneholdt noe langt mer dødelig enn blekkpatroner.
Politiet fant dette da de pakket opp kassen med bomben. Det skulle vise seg at skriveren inneholdt noe langt mer dødelig enn blekkpatroner.

Bombe skulle utløses med mobiltelefon

To pakker som fredag ble stanset på vei fra Jemen til USA, var bomber, bekrefter politiet i Dubai. Den ene bomben skulle ifølge CNN utløses med mobiltelefon.

– Bomben var laget på en profesjonell måte hvor en stengt elektrisk krets var koblet opp til en mobiltelefon med sim-kort som var gjemt inne i en printer, står det i en uttalelse fra Dubai-politiet.

Flere kilder sier til CNN at bomben skulle utløses ved hjelp av mobiltelefonen.

Innmaten i skriveren.
Innmaten i skriveren.

SE OGSÅ: Internasjonalt samarbeid avslørte terrortrussel

Adressert til synagoger

Pakkene som ble undersøkt i England og Dubai kom begge fra Jemen og var adressert til synagoger i Chicago. Flere jødiske menighetsledere ble fredag varslet om trusselen.

– Vi ble varslet om dette på morgenen. Vi tar våre forholdsregler, og ber lokaler synagoger gjøre det samme, sier talskvinne Linda Haase i den jødiske foreningen i Chicago til CNN.

I en oppfordring publisert på hjemmesidene til foreningen, ber de alle som mottar pakker fra Jemen om å ikke røre dem, samt ringe nødnummeret 911.

– Om synagoger var målet, er dette bare enda en indikasjon på at vi lever i en farlig verden hvor jøder er målet, sier rabbi Marvin Hier ved Simon Wiesenthal-senteret i Los Angeles.

USAs president Barack Obama fastslo fredag at det forelå en «troverdig terrortrussel» mot USA og antydet at al-Qaida på den arabiske halvøy kunne stå bak.

(Saken forsetter under videovinduet)

467976

Sendt med pakkepost

Begge pakkene hadde sin opprinnelse i Jemen, og pakkepostselskapene FedEx og UPS har nå stanset alle forsendelser av pakker derfra.

En del av bombepakkene.
En del av bombepakkene.

Ifølge en uttalelse fra politiet i Dubai, var ikke bare eksplosivene skjult i en printer, men pakken var også pakket på en profesjonell måte. Kilder nær etterforskingen sier at det ble brukt såkalt PETN, et høyeksplosivt stoff med egenskaper lignende nitroglyserin.

Bare seks gram av PETN er ifølge CNN nok til å sprenge hull i skroget på et fly.

Stoffet var angivelig en av komponentene i bomben Umar Farouk AbdulMutallab ble anklaget for å forsøke å utløse om på en Northwest Airlines-flight like før landing i Detroit i fjor. Han hadde skjult bomben i underbuksen sin.

Det eksplosive stoffet var skjult i toneren som var installert
  i skriveren.
Det eksplosive stoffet var skjult i toneren som var installert i skriveren.

SE VIDEO: Slik var bombeunderbuksene

(TV 2/NTB)