ariel4 (Foto: ICRT)
ariel4 (Foto: ICRT)

Blir klærne rene på 30 grader?

Ny test viser at et kjent merke sliter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vasker du klærne på 30 grader sparer du både miljøet og i en del tilfeller klærne. Men blir de rene? Forbrukerrådets test av vaskepulver viser at de kjente merkene sliter med flekkene.

Strømforbruket kan reduseres med opptil 40 prosent dersom du vasker klærne på riktig måte. Og såpeprodusentene reklamerer med miljøbesparelse. Forbrukerrådet har vasket i et laboratorium for å se om fem av de mest solgte vaskepulverne for kulørtvask holder det de lover. Det gjør de ikke. De fleste klarer seg kun middels i denne krevende testen, men to typer vaskepulver skiller seg ut.

I testen er det kjørt tre runder med klesvask på henholdsvis 30 og 40 grader for hvert vaskemiddel. Vaskeeffekten er testet på alle typer skitt. Vaskepulverne har fått prøve seg på flekker med fett fra hamburgere, motorolje og sminke. Fargede flekker av gress, kaffe, te, blåbær, tomatsaus, rødvin og sennep. I tillegg til flekker av sjokolade, gulrotmos, blod og jord. Etter vask er det målt hvor Etter vask er det målt hvor stor del av de ulike flekkene som vaskemidlene har klart å få bort på henholdsvis 30 og 40 grader.

To vaskemidler skiller seg ut. Alt i alt kommer OMO Color best ut, og vinner dermed testen. Ariel Color vasker dårligst, og havner på bunn. Ariel har heller ikke miljømerket Svanen. Den sliter med å få bort flekkene, spesielt på 30 grader, men også på 40 grader sliter den med å få bort fargede flekker.

Testvinner er OMO Color vaskepulver. Det er særlig evnen til å fjerne flekker av sjokolade, gress og blod på 30 grader, såkalte enzymflekker, som gir de ekstra poengene som skal til for å vinne. De tre andre pulverne som ble testet klarte seg likt, og oppnår alle middels resultater.

Les mer om testen på Forbrukerrådets nettsider.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter