Nå er det tid for glatte veier igjen - i store deler av landet. Illustrasjonsfoto.
Nå er det tid for glatte veier igjen - i store deler av landet. Illustrasjonsfoto.

Det kan koste dyrt å kjøre med sommerdekk nå

Mange tar sjansen - men de tenker neppe på konsekvensene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny. Spørsmål fra en som dessverre ikke har god nok historie til å sende inn til den der dekkonkurransen dere. Men jeg har et problem som gjelder dekk. Vinterdekkene mine står nemlig på den andre kanten av landet, en kamerat skal ta dem med nedover i midten av desember. Har sjekket frakt før det, men synes det er så bortkastede penger.

Derfor er planen min å kjøre på smmerdekk til da. Kommer naturligvis til å være veldig veldig forsiktig. Men jeg bare lurer på hva som kan skje hvis noe skulle gå galt, at jeg bulker eller lignende. Forsikringen gjelder vel allikevel? Håper på svar!

LES OGSÅ: Hvor ofte bør jeg skifte dekk?

Benny svarer:

Hei du. Nå skal jeg ikke ta fram den helt store pekefingeren, for du vet forhåpentligvis like godt seg meg at du ikke må finne på å kjøre rundt med sommerdekk hvis det er glatt! Det kan være livsvarlig, ikke bare for deg, men også for de andre rundt deg i trafikken.

Men tar du sjansen og det skulle gå galt, risikerer du absolutt å få problemer med forsikringsselskapet ditt. Avkortning er vanlig i tilfeller der bilfører har oppført seg uaktsomt - og det kan man vel trygt si at det er hvis du med vitende og vilje kjører med sommerdekk på vinterføre.

Graden er avkortning bestemmes skjønnmessig. Men ja: I verste fall kan det koste deg veldig, veldig dyrt. Du risikerer å få et erstatningskrav du må kunne slite med veldig lenge. Og det er bare for materielle skader. Skulle du skade en annen person, vil det være enda verre.

Min anbefaling er derfor: La bilen stå med mindre det er varmegrader og/eller null sjanse for at veiene kan være glatte!

Du kan vinne splitter nye vinterdekk – men da må du skynde deg!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Har du synspunkter? Skriv i kommentarfeltet under: