Kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete møter i Stortingets kontroll  og konstitusjonskomité mandag for å svare på spørsmål om forhold knyttet til inhabilitet i forbindelse med pengegaver til Senterpartiet. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete møter i Stortingets kontroll og konstitusjonskomité mandag for å svare på spørsmål om forhold knyttet til inhabilitet i forbindelse med pengegaver til Senterpartiet. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Eidsiva Energi tilbakeviser Sps pengeforklaring

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete har forklart at det var meningen at partiet skulle sitte igjen med penger etter sitt omstridte fornybarprosjekt. Nå tilbakeviser Eidsiva Energi dette.

Energiselskapet var den største bidragsyteren til prosjektet «Fornybar Energi», og betalte sommeren 2009 en faktura på 500.000 kroner til partiet.

– Bidrag til prosjekt

Nå sier selskapet at fakturaen hadde en helt annen beskrivelse enn det pengene virkelig gikk til, skriver Dagens Næringsliv.

– Teksten på fakturaen sier jo klart at det skulle være bidrag til prosjektet, sier kommunikasjonssjef Inge Møller i Eidsiva Energi.

Men pengene gikk ikke til å dekke kostnadene i prosjektet, men havnet i partiets kasse og gikk til valgkamp og vanlig partiaktivitet.

Les også: Navarsete: – Dette er ikke en sak å være stolt av

Vil at Økokrim etterforsker saken

Professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI mener at Økokrim nå må etterforske saken, spesielt fordi Stortingets partilov ikke innebærer straffansvar.

– Som jeg har sagt før var Eidsiva kjent med hvordan pengene skulle brukes, jevnfør at det fra starten av ble orientert om at fornybarprosjektet skulle gi et overskudd til Senterpartiet på 500.000 kroner, sier Gottschalk.

– Direktør i Eidsiva Energi, Ola M. Rinnan hadde en sentral rolle i prosjektet. Den delen som handlet om å løfte fornybar energi som politisk tema var en del av prosjektet fornybar energi, sier han.

Les også: Flere upubliserte e-poster i Sp-saken

Troms Kraft har hyret inn eksterne konsulenter som har gjennomgått hva som skjedde da de betalte ut den ulovlige valgkampstøtten til Senterpartiet. Torsdag vil rapporten bli lagt fram for bedriftsforsamlingen. (©NTB)