abtronic2
abtronic2

Får du sixpack av denne?

De fleste har sett tv-reklamen, nå får du endelig fasiten.

Les ekspertens dom, og lær hvordan han mener du bør trene opp mage og rygg.

De fleste av oss har sett tv-reklamen og lurt på hvordan den funker. Abtronic er et magebelte som gir elektriske støt i mage og rygg, og som på den måten skal gi deg flat, muskuløs mage på kort tid. Er det virkelig så enkelt?

– Nei, det finnes ingen enkle løsninger. Vi har en ønskedrøm om det, men det funker ikke, sier Ola Eriksrud, universitetslektor ved Norges Idrettshøgskole.

Les også: Forventer økning av slankemidler i Norge

– Står bare og vibrerer

Vi tok med Abtronic til Idrettshøgskolen og lot fysioterapeut Johannes Thomassen prøve magebeltet. Han merket ikke særlig til treningseffekt etter en times bruk.

– Den tar fatt i muskulaturen, men musklene står bare og vibrerer, på en måte, sier Thomassen til TV 2 hjelper deg.

Ola Eriksrud har lett etter dokumentasjon på Abtronics effekt, uten hell.

– Vi har ikke funnet noen bevis for at dette gir en eller annen framgang av noen art. Vi har ikke funnet noe som beviser at det de sier på tv-reklamen faktisk er sant, sier Eriksrud, som også jobber som fysioterapeut ved Olympiatoppen.

Les også: Disse MP3-spillerne passer perfekt til trening

– Galskap

Han mener det er en absurd tanke å skulle trene opp magemusklene mens man samtidig sitter i sofaen og ser på tv.

– Det er jo galskap. Det er ikke noe mer å si om det. For det har jo ingen hensikt, sier Eriksrud.

TV 2 hjelper har siden mai forsøkt å få en kommentar fra Tvins som står bak Abtronic, men har ikke lyktes med våre gjentatte forespørsler.

– Utseende på magen ikke viktigst

Ola Eriksrud mener uansett at det å få sixpack slettes ikke er det viktigste ved å trene magen.

– Da snakker du med feil mann. Estetikk er feil fokus hvis man skal trene magen. Jeg er opptatt av at du skal ha en funksjonell mage og rygg. Du skal kunne dra på ting, dytte på ting, spare ryggen og være effektiv. Det oppnår du ikke ved å ta situps eller ligge i planke, sier Ola Eriksrud til TV 2 hjelper deg.

Liten nytte i statisk magetrening

Eriksrud mener at du heller bør bevege på deg enn å ligge i ro når du skal trene mage og rygg.

– Få vil ha nytte av å stå i planke, for eksempel. Den funksjonelle nytten av den statiske versjonen av planken er svært liten. Trening av mage og rygg i liggende posisjoner har sin verdi. Mange av disse øvelsene er statiske og det har liten funksjonell verdi, poenget må være at du beveger deg fra ulike startposisjoner. Menneskelig funksjon er elendig ivaretatt i øvelser som “planken” og “båten”. Jeg skulle ønske folk tenkte mer på det, sier Ola Eriksrud.

Les også: Sukkersjokk i «sunne» matvarer

Bør bevege mer av kroppen

I 2006 gav Eriksrud ut dvd-en “Funksjonell magetrening”. Se en smakebit av dvd-en her (http://www.nih.no/upload/Bildearkiv/Filmklipp/Introfilm.mpg).

I videoen under kan du se litt av hva dette går ut på.

467512

Poenget til Eriksrud er at trening hvor store deler av kroppen er i ro, ikke er funksjonell.

– Du bør gjøre bevegelser med armer og bein som skaper en reaksjon i forholdet mellom bekken og brystkasse både framover, bakover og til hver sin side. Hvis du klarer å kontrollere det forholdet når du beveger deg, ligger det mye nærmere menneskelig funksjon. Du oppnår mer rent funksjonelt ved å trene slik enn ved å for eksempel ta situps. Det vil gjøre deg bedre rustet både i det daglige og når du driver med idrett, sier Ola Eriksrud til TV 2 hjelper deg.

Tar ikke situps

Eriksrud har trent opp flere folk med ryggproblemer og lignende plager i sin jobb som fysioterapeut. Da har han valgt å bruke funksjonell magetrening i stedet for øvelser som for eksempel situps.

– Jeg ville ikke tatt situps selv heller. Hvordan hjelper situps meg med å sparke fotball eller måke snø? Stitupsen hjelper meg heller ikke med å bære matvarer hjem fra butikken. Du kan bli sterkere der og da når du gjør bevegelsen. Sammen med annen trening kan situps også gi deg finere mage. Men om det virker rent funksjonsmessig? Høyst tvilsomt, sier Eriksrud.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter