David Lynch foundation (Foto: Fra www.davidlynchfoundation.org)
David Lynch foundation (Foto: Fra www.davidlynchfoundation.org)

– Stress og negative tanker forsvinner

Christian Thomas Roaas ble inspirert av David Lynch. Nå har han meditert i 7 måneder.

Da David Lynch besøkte Norge i forrige uke, handlet det mest om Trancsendental Meditasjon og «David Lynch Foundation». Stjerneregissøren, som blant annet står bak tv-serien «Twin Peaks» og filmene «Blue Velvet» og «Mullholand Drive», brenner for å formidle verden om veien inn til den indre glede.

– Jeg har praktisert TM i 37 år. Jeg har meditert to ganger daglig og aldri gått glipp av én meditasjon, forteller David Lynch til God morgen Norge.

467607

Transcendental meditasjon

TM er en type meditasjon, en teknikk, for å meditere.

«Det er nøkkelen til bedre fokus og konsentrasjon, økt kreativitet, bedre helse, mer givende forhold og en fredelig verden», skriver det norske Maharishisenteret. Det er blant annet her kurs og informasjon om TM formidles i Norge.

«Det er en enkel mental teknikk som virker avslappende, minsker stress og gir klarhet, perspektiv og energi»

– Man lar seg synke ned gjennom hjernens subtile nivåer og intellektets subtile nivåer, sier Lynch. På grensen til intellektet transcenderer man. Resultatet er bølger av lykke. Lykksalighet kaller de det.

Filmstudent og TM praktiserende

TM kommer fra den urgamle vediske tradisjonen og ble introdusert i Norge av Maharishi Mahesh Yogi i 1960. I dag har mange millioner mennesker i verden lært å meditere med TM for å koble av, ivareta sin helse, finne mer energi, bli mer kreative og bedre kjent med seg selv.

I Norge er det i overkant av 40 000 som bruker TM, en av disse er filmstudent Christian Thomas Roaas

– Jeg ble inspirert av David Lynch når jeg gikk på videregående skole, forteller han.

Christian har meditert i 7 måneder.

– Det hjelper på humøret. Jeg har mer positive tanker, er mindre stresset og mer fokusert, sier han.

LES OGSÅ: Nordens første mentale treningssenter

Ingen religion

Transcendental Meditasjon er ikke en religion, men en praktisk, mental teknikk som systematisk tar i bruk evner som vi mennesker har latent.

– Det er mange myter rundt meditasjon, sier Lynch. Det er ingen religion og det er ingen sekt. Jeg er en kunstner og jeg vil ikke være medlem av en sekt eller klubb, jeg må ha min frihet, sier han.

– En 10 åring kan gjøre det, en 110 åring kan gjøre det, og det virker hver gang. Du bare sitter komfortabelt, hvor som helst, og støy har ingenting å si, forteller David Lynch. Du starter teknikken og pooh, du finner skatten.

David Lynch stiftelsen

David Lynch foundation, er en stiftelse som Lynch har startet for å formidle Transcendental meditasjon, blant annet til skoleelever rundt iom i verden. Stiftelsen samler inn penger og gir pengene til en hvilken som helst skole i verden, som ønsker å lære denne teknikken.

– Skolene i dag er patetiske, sier Lynch. De er en syk spøk, det er helt utrolig. Men TM kan forandre det. Utdannelse bør utløse elevenes fulle potensiale, sier han.

Forskning på TM

Flere hundre studier er gjort på virkningene av Transcendental Meditasjon.

Noen av disse viser at meditasjonen har positiv virkning på både elever og lærere.

Her kan du lese mer om studier som er gjort på TM.