LEGGES NED: Nettby blir historie fra 1. januar neste år. (Foto: Faksimile)
LEGGES NED: Nettby blir historie fra 1. januar neste år. (Foto: Faksimile)

Nettby legges ned fra nyttår

To måneder etter at VG måtte punge ut 24 millioner kroner i plagiatforlik til Dagbladet, legger de ned stridens kjerne: Nettsamfunnet Nettby.

Nettsamfunnet lukker portene 1. januar 2011. Tjenesten har på det meste hatt over 350.000 daglige brukere, men populariteten har falt det siste halvannet året.

Ifølge Nettby selv har 70 prosent av norske tenåringer opprettet en profil hos dem, men samfunnets ledelse konstaterer at de har tapt i konkurransen mot Facebook.

Direktør Jo Christian Oterhals i VG Nett som driver Nettby, sier til bt.no at samfunnet legges ned før de taper penger.

– Vi har lært svært mye. Men vi ville heller gi Nettby en verdig avslutning og avslutte mens leken er god, sier Oterhals.

Plagiat-krangel

I august ble det klart at VG og Dagbladet inngikk forlik i Nettby-saken: Programmereren Fredrik Kristiansen hadde jobbet med utvikling av DB Medialabs nettsatsing Blink da han meldte overgang til VG Multimedia. Dagbladet mente at Kristiansen tok med seg kildekoden og brukte den til utviklingen av VGs Nettby.

Men Oterhals vil ikke uten videre gå med på at Nettby-nedleggelsen henger sammen med dette:

– De to tingene må sees hver for seg. Nedleggelsen handler om driftssituasjonen i selskapet. Vi har lært svært mye. Men vi ville heller gi Nettby en verdig avslutning og avslutte mens leken er god, sier han.

På det meste hadde Nettby over 350.000 daglige brukere, og mer enn 800.000 registrerte profiler. Ifølge selskapet elv har over 70 prosent av norske tenåringer opprettet profil.

VIL DU SAVNE NETTBY? Si din mening i kommentarfeltet under saken!

Skylder på Facebook

«Det siste halvannet året har Nettby derimot hatt en kontinuerlig nedgang i trafikken. [...] Den negative tendensen har imidlertid ikke vært mulig å snu og det er ikke utsikter til at det vil endre seg. Dette er ikke et særnorsk fenomen, men også i f.eks Danmark, Sverige og Frankrike har de nasjonale nettsamfunnene opplevd sterk tilbakegang. Vinneren er Facebook», heter det i en kunngjøring på Nettby.no.

Poenget er å unngå at nettstedet blir en «spøkelsesby». Oterhals vil neppe satse på noe lignende senere:

– Personlig ville jeg ikke prøvd på å starte opp et generelt nettcommunity igjen. Men det finnes nisjer det går an å prøve seg i, sier han til bt.no.

(©NTB/TV 2)