vingard (Foto: TV 2/Bjarte Ragnhildstveit)
vingard (Foto: TV 2/Bjarte Ragnhildstveit)

Dronningen av italiensk vin

– Dette er noe av det beste man får av italienske viner, sier Christer Berens
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken tar vi på nytt turen til Toscana i Italia. Mens vår vinkjenner Christer Berens sist tok oss med til Chianti Classico, er det nå klart for viner fra området rundt middelalderbyen Montalcino i Toscana. Her lages den fantastiske rødvinen Brunello di Montalcino.

montalcino (Foto: TV 2/Bjarte Ragnhildstveit)

Mens Barolo anses som kongen av italiensk vin, regnes brunello som dronningen, sier Christer Berens. - Disse omtales som de to beste vinene i Italia.

- Begge vinene er kraftige, men med hvert sitt særpreg. Brunello di Montalcino er den dyreste og mest eksklusive vinen i Toscana.

Les også: Vin til rype

Klonet frem

Brunellodruen ble skapt av Ferruccio Biondi-Santi. Han klarte å klone frem druen sangiovese grosso som fikk navnet brunello. Man kan også kjøpe en Rosso di Montalcino. Den er laget på samme druen, men lagret kortere.

- En rosso er lettere, fruktigere og billigere, sier Berens.

Strenge regler

Det er svært strenge regler for at en brunellovin kan kalles Brunello di Montalcino. Druen må være 100 prosent sangiovese, den må komme fra kun en kommune, og lagret i minst fire år og to måneder. Dessuten får man ikke dyrke mer enn åtte tonn per hektar og alkoholprosenten må være minst 12,5 prosent.

Vi har besøkt den anerkjente vinprodusenten Col d'Orcia.

utsikt (Foto: TV 2/Bjarte Ragnhildstveit)

Dette er utsikten over Col d'Orcias vinmarker. Greve Alberto Marone Cinzano tok over selskapet i 1973 med mål om å utvikle de ypperste brunellovinene fra området.

I 1992 tok sønnen, greve Francesco Marone Cinzano, over styringen.

- Brunellodistriktet er enestående på grunn av jordmonnet og klimaet, sier Francesco Marone Cinzano.

Vinmarkene har en perfekt sørvendt plassering i ly av Amiatafjellet.

- Her oppstår det et unikt mikroklima som gjør at vi kan dyrke rene Sangioves-druer, fortsetter han.

greven (Foto: TV 2/Bjarte Ragnhildstveit)

- Filosofien til Col d'Orcia er å lage vin som respekterer området til vinrankene. Druene vokser kun her, sier Cinzano.

Og på grunn av de strenge reglene for denne vinen, er det mye ansvar som ligger i hendene til greve Cinzano.

Når druene er høstet, blir de oppbevart på slovenske og franske eikefat. Etter fire år og to måneder kan den kalles for Brunello di Montalcino. Lagres den i to år blir det en Rosso di Montalcino.

Les også: Vin til tapas

Les også: Vin fra Italia

mansion (Foto: TV 2/Bjarte Ragnhildstveit)

Ukens vintips fra Christer Berens

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2005. Varenr: 44540 (BU) Kr. 299,90
Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2008. Varenr: 7543 (BU) Kr. 189,90

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2007. Varenr: 33093 (BU) Kr 195,-
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2006. Magnumflaske. Varenr 41414 (BU) Kr 499,-

Les også: Vennemat på terrassen

Les også:De beste rosévinene

Les også: Christers tips til musserende vin og champagne

Få Christers vintips direkte på mobilen. SMS: Send VIN til 1984 (5 kr).