linn3jpg (Foto: PRIVAT)
linn3jpg (Foto: PRIVAT)

Flyttet inn og pusset opp – kastet ut

Meglertabbe gjør at småbarnsmoren Linn (24) blir kastet ut av egen leilighet.

– Jeg synes det er forferdelig, og føler meg lurt, sier Linn til TV 2 hjelper deg.

Linn Haugrud trodde inntil forrige torsdag at hun var eier av en borettslagsleilighet i Bodø. Hun overtok leiligheten i midten av oktober, pusset opp, flyttet inn, men nå blir hun kastet ut. Forkjøpsrettfristen hadde ikke gått ut da Linn flyttet inn, derfor skal noen andre overta Linns leilighet.

– Megleren fra EiendomsMegler 1 i Bodø sa jeg kunne flytte inn. Nå sier de at han aldri sa det, og at det er min feil at jeg overtok for tidlig. Jeg ville aldri flyttet inn hvis ikke megleren hadde sagt at ingen kan kaste deg ut når du har flyttet inn, sier Linn til TV 2 hjelper deg.

Les også: Tonjes leilighet rant over av kakerlakker

Pusset opp for 20.000

Alle papirer er underskrevet og pengene er overført til selger. Linn har pusset opp leiligheten for 20.000 kroner. I tillegg har hun kjøpt inn hvitevarer og plassert dem i leiligheten. Fristen for forkjøpsrett gikk ut mandag forrige uke. Torsdag ettermiddag ringte megleren og sa at forkjøpsretten er krevd.

Forkjøpsrett fungerer slik at de som er medlemmer i boligbyggelaget har forkjøpsrett i borettslag tilknyttet boligbyggelaget. Etter at boligen er solgt har man 20 dager på å melde sin interesse.

– Megleren ringte torsdag og sa «nå kan det være bråk». Han ba oss avvente og se hva som skjedde. Deretter ringte han tilbake noen timer senere og sa «nå er det bråk», vi må stanse alt arbeid. Dagen etter fikk vi telefon av daglig leder. Forkjøpshaverne skulle ha leiligheten, koste hva det koste ville, sier Linn.

– Jeg synes det er forferdelig, og føler meg lurt til å flytte inn. Jeg hadde aldri flyttet inn hvis jeg hadde visst.

Ord mot ord

– Vi flyttet inn forrige onsdag, og måtte flytte ut igjen på fredag. Alle tingene står der – seng, sofa, bord, tv, gardiner, noen bilder og hvitevarer, sier småbarnsmoren.

Nå nekter megleren for at han har latt Linn flytte inn før forkjøpsrettfristen gikk ut.

– Det er ord mot ord. Jeg stolte jo blindt på dem, de er tross alt bindeleddet mellom kjøper og selger. Og nå vil de ikke ta ansvar, sier Linn.

Hun har kontaktet advokat for å finne ut om hun har en sak.

– Synes det er kjempetrist

Morten Tidemann, administrerende direktør i EiendomsMegler 1 Nord-Norge, sier at selskapet legger seg helt flate.

– Undertegnede har i dag gransket saken og synes den er kjempetrist, og da spesielt for kjøper som nå ser ut til å miste leiligheten. Faktum er at megleren er på ferie, vi er sjanseløse til å få sjekket detaljene. Det hersker ikke noe tvil om at vi legger oss flate i forhold til at hun ikke burde fått overta leiligheten før forkjøpsretten var avklart. Det er umulig å sjekke hva som er sagt, vi skal ha en samtale med megler som burde rådet henne til ikke å ta over.

Morten-Tidemann (Foto: EiendomsMegler 1)
Morten-Tidemann (Foto: EiendomsMegler 1)
– En sånn situasjon som dette er kjempetrist. Våre rutiner er helt tydelige på at forkjøpsretten skal være avklart før overtakelse, og en slik overtakelse er selvsagt ikke noe vi anbefaler. Selskapet vil nå gjennomgå våre rutiner, slik at vi for fremtiden sikrer at våre kunder ikke kommer i slike vanskelige situasjoner. sier Tidemann.

– Vi har lagt oss flate, sånt skal ikke skje, men jeg ser ikke grunnen til å utbrodere dette når ting ikke er avklart.

EiendomsMegler 1 skal først og fremst finne ut hva som har skjedd.

– Vi skal jobbe med for å få en så god løsning som mulig. Vårt fokus nå er å finne ut hva vi kan gjøre for kjøperen for å rette opp i saken, sier Tidemann.

Kan ha et ansvar

Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Torgeir Øines, sier at saken avhenger av hvordan megleren har opptrådt.

– Forkjøpsretten gjelder, og forkjøpshaveren har sine rettigheter. Spørsmålet er om megleren har opptrådt slik at de har et ansvar overfor kjøper som eventuelt mister boligen. Det kan tenkes, men det er ikke sikkert. Det kommer rett og slett an på hva som er sagt og avtalt.

– Hvis megleren har gitt forsikring om at hun kan flytte inn kan firmaet ha et ansvar. Men hvis meglerforetaket klart har advart i kontrakten, slik de hevder, er det ikke sikkert hun når fram. Selv om hun har forholdt seg til muntlige forsikringer er det i ettertid som regel det skriftlige som har størst betydning, sier Øines.

Hun flyttet inn selv om forkjøpsretten ikke var avklart?

– Avtalen er ikke sikret ennå før forkjøpsretten er avklart. Avklaring av forkjøpsretten er en sentral megleroppgave, og jeg er overrasket over at meglerforetaket lar Linn overta og flytte inn før avtalen er endelig i havn. Hadde ikke meglerforetaket tillatt dette, ville ikke denne situasjonen oppstått. Samtidig er det viktig at man som boligkjøper ikke tar avtalen for gitt før fristen for å gjøre forkjøpsretten gjeldende er endelig ute.

Hva kan Linn gjøre med saken?

– Hun har kontaktet advokat. Det er vanskelig å gi eksakte råd uten å kjenne alle detaljer, så hun bør vurdere de råd hun får fra advokaten. Mener hun at hun har en sak mot megleren, er det mulig å prøve den for Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeglingstjenester, avslutter Øines.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter