NY SKYTEEPISODE: En tekniker fra politiet i arbeid inne i en skredder- og frisørsalong i Malmö sentrum der det lørdag kveld skal ha blitt avfyrt skudd. Ifølge politiet er det uvisst om det dreier seg om et ran eller om en ren skyteepisode. (Foto: Johan Nilsson/Scanpix)
NY SKYTEEPISODE: En tekniker fra politiet i arbeid inne i en skredder- og frisørsalong i Malmö sentrum der det lørdag kveld skal ha blitt avfyrt skudd. Ifølge politiet er det uvisst om det dreier seg om et ran eller om en ren skyteepisode. (Foto: Johan Nilsson/Scanpix)

Snikskytter skaper frykt i Malmö: – Sterke mistanker om én gjerningsmann

Malmö-politiet mener etterforskningen har styrket teorien om at det ikke finnes noen copycats, men at én og samme gjerningsmann står bak rundt 15 skyteeposider det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet står fortsatt uten konkrete spor etter gjerningsmannen, som skal være en mann i 20-40-årene, men sier de har fått inn mange tips om navngitte gjerningsmenn.

Nye tips skal også ha bekreftet politiets teori om at det trolig er én mann som står bak minst 15 skyteepisoder på ett år.

Lager ikke fantomtegning

– Det finnes sterke indisier på at det er én og samme gjerningsmann som står bak, sa etterforskningsleder Börje Sjöholm under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

KULEHULL: Kulehull i et balkongvindu i Västra Skrävlingegatan i Malmö vinter om nok en skyteepisode. En innvandrerfamilie bor i leiligheten. (Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix)

Politiet vil ikke si noe mer om hvorfor de mener det er én gjerningsmann som står bak.

– Kommer dere til å lage en fantomregning?

– Det er ikke aktuelt nå, sa Sjøholm.

Les også:
Dette er skyteepisodene som ryster Malmö
– Skytedesperadoen hadde svarte klær og briller

Strøm av tips

Saken har skapt stor frykt i Malmö etter at tilsynelatende tilfeldige personer har blitt skutt etter mørkets frembrudd på åpen gate. Men det har også vært tilfeller hvor personer har blitt skutt inne i sin egen leilighet.

POLITIJAKT: Svensk politi jakter ukjent gjerningsmann som kan stå bak en rekke skyteepisoder i Malmö. Basi Hassan (nederst, venstre) kan ha vært snikskytterens 14. offer. (Foto: Svensk TV 4/Scanpix (Montasje))

Les også: Basi (47) ble skutt mens han ventet på bussen

Politiet opplyste på pressekonferansen at de også har fått inn masse tips på hendelser som har vist seg ikke å være noe.

– Vi har også fått en strøm av meldinger om skytinger som har vist seg å ikke være skyteepisoder. Mange er svært redde nå, sa politimester Åsa Palmkvist.

Politiet har sjekket opp alle skyteepisoder i Malmö siste året. Av de rundt 50 hendelsene er det om lag 15 skyteepisoder man ikke har noe klart svar på. Disse frykter man altså at det er den såkalte «Nye Lasermannen» som står bak. Navnet «Lasermannen» ble først brukt om John Ausonius, som skjøt elleve personer fra august 1991 til januar 1992.

Les også: Sverigedemokraterna lover dusør for Malmö-tips

Skyter innvandrere

Samtlige av ofrene har vært personer med innvandrerbakgrunn.

SKUTT GJENNOM KJØKKENVINDUET: Politiet undersøker området rundt leiligheten i Sörbäcksgatan i Malmö der to personer ble skadet etter at det ble skutt inn gjennom et vindu torsdag kveld. (Foto: Stig Åke Jönsson/Scanpix)

– Av de cirka 50 uoppklarte skyteepisode er det om lag 15 saker hvor det ikke finnes rimelige forklaringer. Av disse sakene er det åtte skadde skadde personer, opplyste politiet på pressekonferansen.

De ønsker bevisst å ikke tallfeste hvor mange saker som henger sammen.

– Vi ønsker ikke å gi gjerningsmannen noe fasit.

Etterforskningsgruppen til Malmö-politiet forsterkes nå ytterligere. Mandag ble det bestemt at de fire siste skyteepisodene skal inn i under samme etterforskning.

Les også: – Skytteren kan være veldig forstyrret

Håper på DNA-spor

Lørdag ble det skutt mot butikken til en skredder og frisør i Malmö. Ingen skudd gikk inn i lokalet til eieren Naser Yazdanpanah (57), som grep tak i den antatte gjerningsmannen og ble skallet ned.

Les også: Avfyrte skudd mot Nazers butikk

Politiet håper nå på å ha sikret seg DNA-spor fra personen som står bak en av rekke skyteepisodene i Malmö.

– Skredderen fikk en springskalle. Vi har sjekket for DNA, tatt med klær og prøver. Disse sender vi med en gang i morgen tidlig til kriminalteknisk laboratorium for analyse, sa Ewa-Gun Westford i Malmö-politiet til Aftonbladet søndag kveld.

Politiet håper på å få et svar i slutten av uken. Dersom prøvene inneholder DNA, kan politiet sammenligne det med tidligere dømte og siktede i DNA-registeret.

Til tross for at snikskytteren fyrer løs mot innvandrere i Malmö, er det ingen rikspolitikere som har engasjert seg i saken. Se reportasjen her: