Saddam Hussein (Foto: AP)
Saddam Hussein (Foto: AP)

WikiLeaks: Al-Qaida fantes ikke i Irak under Saddam

Lekkede dokumenter viser at al-Qaida etter alt å dømme ikke fantes i Irak før USA styrtet regimet til Saddam Hussein.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld hevdet før invasjonen at al-Qaida med sikkerhet fantes i Irak. I tillegg til påstanden om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, fungerte al-Qaida som et viktig påskudd for krigen.

Kom med al-Zarqawi

Men i de hemmelighetsstemplede dokumentene som WikiLeaks har lagt ut på nettet, går det fram at det bare er et titall referanser til gruppa i 2004, året etter invasjonen, skriver Al Jazeera på sine nettsider.

Først da jordaneren Abu Musab al-Zarqawi dukket opp i Irak, etablerte gruppa seg som en sentral aktør i krigen. Al-Zarqawi møtte Osama bin Laden da han kjempet mot sovjetstyrkene i Afghanistan.

Bush tok feil

At de militære rapportene inneholdt så få referanser til al-Qaida i begynnelsen av krigen, tyder på at Bush-administrasjonen tok feil da den hevdet at Irak fungerte som et trygt tilfluktssted for al-Qaida-krigere i flere år før invasjonen i 2003. I stedet ser det ut til at det var USAs militære nærvær som trakk til seg tilhengere av den radikale islamistiske gruppa.

Eksperter har alltid stilt seg tvilende til at det var noen kontakt mellom Saddam Husseins arabisk-nasjonalistiske Baath-regime og al-Qaida, skriver Al Jazeera. (©NTB)