SKJØT MOT SKREDDERBUTIKK: Politi og pressefolk utenfor skredder-  og frisørsalongen som ble beskutt lørdag kveld. Finn Abrahamsen mener  politiet leter etter en svært forvirret person. (Foto: SCANPIX/TV 2)
SKJØT MOT SKREDDERBUTIKK: Politi og pressefolk utenfor skredder- og frisørsalongen som ble beskutt lørdag kveld. Finn Abrahamsen mener politiet leter etter en svært forvirret person. (Foto: SCANPIX/TV 2)

Malmö: – Skytteren kan være veldig forstyrret

Privatetterforsker Finn Abrahamsen om gjerningsmannen i Malmö.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Malmö trappar opp jakten på mannen som skyter mot tilfeldige innvandrare i byen.

Natt til søndag lette flere politipatruljer etter en person som i lørdag kveld løsnet minst to skudd mot en irakisk mann i en skredder- og frisørsalong i sentrum av byen.

Les mer: Nye skudd avfyrt mot butikk i Malmö

Oransje jakke

For første gang gikk politiet også ut med et signalement på det som kan være gjerningsmannen.

Han skal være rundt 170 cm høy, kledd i oransje jakke med refleks og mørk caps. Han syklet bort fra gjerningsplassen.

Natt til søndag ble en mann i 50-årene pågrepet og avhørt, mistenkt for å ha vært involvert i skyteepisoden lørdag kveld. Mannen ble senere løslatt og sjekket ut av saken.

Bakgrunn: Dette er skyteepisodene som ryster Malmö

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Politiet undersøker et vindu i en skredder- og frisørsalong i Malmö der det lørdag kveld skal ha blitt avfyrt skudd. (Foto: Johan Nilsson/Scanpix)

Høyreekstremt motiv

Privatetterforsker og tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen sier at man umiddelbart tenker at man har med en høyreekstrem person å gjøre.

– Vi har et område her som har mye med høyreekstreme å gjøre. Men det behøver ikke å være det. Det kan være en enkeltperson som har et problem på et eller annet vis, som er rasistisk, sier Abrahamsen til TV 2 Nyhetskanalen søndag morgen.

– Krysser grenser

Abrahamsen sier det ikke er usannsynlig at gjerningspersonen er veldig forstyrret.

– Selv en høyreekstrem vil mange ganger ha en grense. Men her kan det være en som har fått det helt inn på hjernen slik at han går over visse grenser, og det ser det ut til, sier Abrahamsen.

TV 2-reporter Kadafi Zaman følger politiets jakt på skytteren i Malmö. Se hans rapport på TV 2 Nyhetskanalen søndag morgen.

Tilbake på jobb

Det var 57 år gamle Nazer Yazdanpanah som ble beskutt i sin skredder- og frisørsalong lørdag kveld. Han løp ut og havnet i håndgemeng med gjerningsmannen. Nazer ble skallet ned slik at en tann løsnet. Likevel var han på jobb som vanlig søndag morgen.

– Jeg må kjempe, sier Nazer til avisen Sydsvenskan.

– Hvordan ser du på din framtid i Malmö?

– Positivt. Livet er en krig. Man må vinne den krigen, sier han.

Etterforskes som drapsforsøk

Det ble avfyrt to skudd mot skredderforretningen i bydelen Augustenborg ved 19-tiden lørdag. Innehaveren var inne i butikklokalet, men ble ikke truffet.

Han løp ut på gaten og havnet i håndgemeng med mannen, som slo ham ned og så forsvant fra åstedet på en sykkel.

Politiet jobbet først ut fra teorien om at det dreide seg om et ransforsøk. Men funn på åstedet gjør at politiet knytter episoden til de andre uforklarlige skyteepisodene i byen.

- Vi har ikke funnet noe motiv for angrepet og tror dette kan være samme gjerningsmann som i de andre tilfellene, sier operativ leder Lars Rusberg i Skåne-politiet til NRK.

Stopper alle som ligner

Samtidig stanser nå politiet alle menn som passer til signalementet av snikskytteren i Malmö. Ingen vitner har kunnet gi et godt signalement av den eller de som skyter, men noe har de sett.

De aller fleste menn i alderen 20 til 50 år med nordisk utseende og en høyde på rundt 170 til 180 centimeter, og som har på seg visse typer klær, må regne med å bli stanset.

Det opplevde blant andre en mann i Malmö sentrum søndag formiddag. Han ble stanset av en politipatrulje og måtte svare på en rekke spørsmål. Etter ti minutter fikk han gå videre.