TRUER EGNE LANDSMENN: Den amerikanskfødte al-Qaida-talsmannen  Adam Gadahn dukket opp slik på en video publisert på flere militantnettsteder  i helgen. (Foto: AP/Ap)
TRUER EGNE LANDSMENN: Den amerikanskfødte al-Qaida-talsmannen Adam Gadahn dukket opp slik på en video publisert på flere militantnettsteder i helgen. (Foto: AP/Ap)

Amerikansk al-Qaida-talsmann befaler angrep på USA

Trekker frem angrep på dansk ambassade som heroisk og oppfordrer til lignende angrep i vesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Å angripe sionistiske interesser er plikten til en enhver som føler seg kallet til å forsvare islam, sier amerikansk-fødte Gadahn ifølge CBS News.

I en 48 minutter lang video som ble offentliggjort på flere nettsteder med sympatier for militante islamister, oppfordrer han muslimer i USA og Europa om å gjennomføre terroristangrep der. Han kritiserte også muslimske ledere for å undertrykke jihadistiske strømninger.

– Ta hevn mot de vantro

– Du har en mulighet til å ramme vantro ledere og hevne deg mot dem på deres egen jord, sa han i videoen ifølge AFP.

Han trekker frem angrepene på det amerikanske konsultatet i Peshawar og bombingen av den danske ambassaden i Islamabad som eksempler på slike «heroiske aksjoner».

Seks pakistanere ble drept i angrepet på konsulatet nordvest i Pakistan i april i år, og åtte personer mistet livet da en bilbombe gikk av utenfor Danmarks ambassade i Islamabad i juni 2008.

Vokste opp på bondegård

Gadahn har vært i FBIs søkelys siden 2004, men har egentlig ikke muslimsk bakgrunn overhodet: Han vokste opp på bondegård i sør-California. I 1998 konverterte han til islam, og flyttet til Pakistan for å få gå i lære på en av al-Qaidas treningsleire.

Dawud Walid, som leder for for amerikansk-muslimske relasjoner i Michigan, kaller videoen for en desperat bønn om oppmerksomhet. Han mener den vil bli ignorert i muslimske miljøer i USA.

– Jeg kan ikke se at det skal være noen fare for at et slikt syn skal fest seg i Detroit-området. Vi er ikke en gruppe mennesker som føler oss helt hjelpeløse, sier han ifølge Associated Press.

Amerikanske myndigheter har utlovet en dusør på en million amerikanske dollar for opplysninger som bidrar til å få tatt Gadahn.