Etter at de til slutt tok knekken på opprørslederen Abu Musab al-Zarqawi i juni 2006, sendte amerikanske myndigheter ut dette bildet av den døde al-Qaida-toppen. (Foto: -/AFP)
Etter at de til slutt tok knekken på opprørslederen Abu Musab al-Zarqawi i juni 2006, sendte amerikanske myndigheter ut dette bildet av den døde al-Qaida-toppen. (Foto: -/AFP)

Al-Qaida-topp unnslapp etter drivstoff-tabbe

Britiske soldater var like ved å pågripe al-Qaidas leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi. En tabbe gjorde at han unnslapp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Al-Zarqawi kom seg unna fordi helikopteret som fulgte etter ham gikk tom for drivstoff og måtte vende tilbake til basen, skriver den britiske avisen The Guardian etter å ha lest dokumentene som WikiLeaks har offentliggjort.

Tabben skjedde i mars 2005, og dermed kunne al-Zarqawi fortsette sine dødelige operasjoner i Irak i ytterligere 15 måneder. Han ble drept i et amerikansk luftangrep i juni 2006.

Dette bildet viser restene av huset al-Zarqawi befant seg i da amerikanske styrker til slutt fikk tatt ham i juni 2006. Han overlevde såvidt det amerikanske luftangrepet, og var ved bevissthet da bakkestyrker ankom stedet. (Foto: ZACH MOTT/AFP)

Al-Zarqawi og hans fundamentalistiske sunnimuslimske tilhengere sto bak noen av de verste angrepene rettet mot Iraks sjiadominerte innbyggere, i tillegg til utallige angrep på amerikanske soldater og irakiske regjeringsstyrker.

Blant annet førte al-Zarqawis angrep på en sjiamuslimsk helligdom i Samara i februar 2006 til en bølge av hevnangrep som varte i halvannet år.

Kjempet sammen mot Sovjet

Abu Musab al-Zarqawi ble kjent med Bin Laden da begge kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan på slutten av 80-tallet. I 1992 ble al-Zarqawi pågrepet og dømt for å ha forsøkt å kaste regimet i hjemlandet Jordan.

Etter invasjonen i Irak, ble han sett som al-Qaidas leder i Irak, angivelig med tittelen «emiren av al-Qaida i landet med de to elvene».

Generaltabben skulle vise seg å bli kostbar, om al-Zarqawi virkelig befant seg i det som i rapportene omtales som en mistenkelig bil: Han var allerede i søkelyset for å ha kidnappet den britiske entreprenøren Ken Bigley og to amerianske kolleger i september 2004. Etter at britiske og amerikanske myndigheter nektet å forhandle om gislenes liv, ble de henrettet foran et kamera kort tid senere.

Åpnet for terrornettverket

Dette var likevel bare ett av svært mange forhold al-Qaida stod bak i denne perioden. Før den amerikanskledede invasjonen i mars 2003, var terrorbevegelsen derimot ikke aktiv i landet i det hele tatt. Det har vist seg at Bush-administrasjonen avviste etterretningsinformasjon fra CIA og offentlig insisterte på at Saddam Hussein og al-Qaida var

Eliza Manningham-Buller, som ledet den britiske sikkerhetstjenesten MI5 på denne tiden, fortalte i en høring forrige måned at ved å kaste Saddam Hussein, så åpnet i realiteten Tony Blair og George W. Bush Irak opp for al-Qaida.

– Vi ga Osama bin Laden grunnlag for hans irakiske «jihad», slik at han kunne ta seg inn i landet på en måte han ikke hadde kunnet tidligere, sa hun.

(©TV 2/NTB)