LAR SEG IKKE PRESSE: Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen lar seg ikke presse av Senterpartiet til å droppe debatten om tvangssammenslåing av kommuner. Sp varsler ultimatum. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
LAR SEG IKKE PRESSE: Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen lar seg ikke presse av Senterpartiet til å droppe debatten om tvangssammenslåing av kommuner. Sp varsler ultimatum. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Ap avviser Sp-ultimatum i kommunesaker

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen lar seg ikke presse av Senterpartiet til å droppe debatten om tvangssammenslåing av kommuner. Sp varsler ultimatum.

– Senterpartiet sitter ikke i en regjering som vil bruke tvang til å slå sammen kommuner, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til Klassekampen.

Nekter å akseptere sammenslåing

Sp-lederen gir klar beskjed etter at Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen nylig åpnet for tvangssammenslåing av små kommuner. Utspillet har satt fart på debatten som så langt har ligget i dvale etter at den rødgrønne regjeringen i Soria Moria-II-erklæringen ble enige om at kommunesammenslåinger skal være frivillig.

– Hvis Stoltenberg vurderer kommunesammenslåing med tvang i neste periode, må han også vurdere regjeringskonstellasjoner. For det er helt uaktuelt for Senterpartiet å sitte i en regjering som bruker tvang for å slå sammen kommuner, sier Navarsete.

– Spørsmålet om styrt sammenslåing er noe Aps landsmøte tidligst vil kunne ta stilling til i 2013. Dersom vi endrer dagens politikk på dette området, får vi ta eventuelle regjeringsforhandlinger om det i etterkant, ikke nå i 2010. Vi får ta ting i riktig rekkefølge, sier hun til NTB.

LES OGSÅ: Sp stiller ultimatum i kommunesaker

Navarsete avviser

Nå seiler også tvangssammenslåing av kommuner inn som en ny ultimatum-sak fra Senterpartiets side.

Navarsete avviser at Senterpartiet er dogmatiske motstandere av kommunesammenslåing, men hun slår fast at det ikke må skje ved tvang.

Hun sier også at Ap gjerne må ta debatten.

– Jeg tror både Stoltenberg og Pedersen da vil merke at det er mange i Arbeiderpartiet som deler Sps syn på kommunesammenslåing, sier hun til Klassekampen.

– Har stått i stampe altfor lenge

Bøhler sier til avisen at kommunesammenslåinger må komme:

– Neste stortingsperiode bør vi ha en ny kommunestruktur på plass. Men inntil da bør mange kommuner tenke seg om. Dette er en problemstilling som har stått i stampe altfor lenge, fordi mange partier har en sentrum-distriktskonflikt internt, sier han.

De tre vil i første omgang jobbe for endringer i inntektssystemet som fordeler penger fra staten til kommunene, slik at det blir mer lønnsomt for små kommuner å slå seg sammen. (©NTB)