fronthelse (Foto: TV 2/MONTASJE)
fronthelse (Foto: TV 2/MONTASJE)

Helsetilsynet tror kommunene bryter loven

TV 2s avsløringer om sykehjemskøene bekymrer Helsetilsynet.

TV 2 Nyhetene har gjennomført en undersøkelse blant alle landets kommuner. Her oppgir kommunene selv at 3068 innbyggere venter på en plass på sykehjem eller i omsorgsbolig med heldøgnspleie.

– Det at dere finner så mange som venter på tjenester gir grunn til bekymring. Hvis de i dag ikke får nødvedig helsehjelp, så må de ha hjelp med en gang. Skulle alle de som venter vente på nødvendig helsehjelp og ikke har det i dagens situasjon så vil dette være veldig alvorlig, sier direktør i Helsetilsynet Lars E. Hanssen til TV 2 Nyhetene.

Direktør Lars E. Hanssen  i Helsetilsynet. (Foto: TV 2)
Direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Debatten raser. Si din mening!

Oppfordrer til å klage

Helsetilsynet i de enkelte fylkene er klageinstans for eldre som mener de ikke får omsorgstilbudet de har krav på. De mottar få klager, men de som klager får ofte medhold.

– Jeg tror at det skjuler seg lovbrudd i materialet ditt. Og jeg tror at en god del av dem som blir utsatt for disse lovbruddene burde klage til Helsetilsynet i fylkene, og jeg vil oppfordre dem til å gjøre det, sier Hanssen.

Gjennomgår undersøkelse

Helsetilsynet har gjennomgått materialet fra TV 2s undersøkelse. Materialet vil nå bli distribuert til Helsetilsynet i hvert fylke. Det er fylkeslegene som fører tilsyn med de enkelte kommunene.

– Dette er en spennende undersøkelse som vi håper skal føre til en bedre eldreomsorg i Norge, sier Hanssen.