SPILLER HØYT: Det er få forunt å tjene gode penger på poker, men noen klarer å gjøre det til et levebrød. (Foto: Colourbox)
SPILLER HØYT: Det er få forunt å tjene gode penger på poker, men noen klarer å gjøre det til et levebrød. (Foto: Colourbox)

SKATTELISTENE:
Pokerfjes på inntektstoppen

Pokerspillere er ikke regnet for å være blant de flittigste til å fylle ut selvangivelsen - men det finnes unntak.

Ingen vet nøyaktig hvor mange som spiller poker i Norge og hvertfall ikke hvor mye de vinner eller taper.

Heller ikke skattemyndighetene har oversikt fordi svært få spiller med åpne kort - bokstavelig talt.

Unge pokerfjes

I de fleste tilfeller må kemneren stole fullt og helt på pokerspillernes ærlighet. Unntakene er dem som stikker av med store premier i turneringer som får mye oppmerksomhet. Den senere tiden har også skattemyndighetene skjerpet kontrollen med pokerspillere som har bankkonto i utlandet for å få en bedre oversikt.

Stephan Kjerstad (Foto: TV 2)
Stephan Kjerstad (Foto: TV 2)

Noen ting går igjen blant dem som gjør det best i landets pokermiljø. De aller fleste er gutter, de er unge og de er gjerne fra Vestlandet.

To som ikke trenger å frykte skattemyndighetene er 23-åringene Stephan Kjerstad og Martin Gudvangen . Sunnmørske Kjerstad med base i Bergen var nordmannen som tjente mest på poker i 2008, og har også akseptable 1,4 millioner i skattbar inntekt i fjor.

Kjerstad må imidlertid se seg slått av pokerkollega Martin Gudvangen fra Bergen. Unggutten oppga hele 1.658.691 kroner som inntekt i fjor. Også fellesskapet nyter godt av de to ungdommenes innsats på pokerbordet. Til sammen betalte de nærmere 1,5 millioner i skatt til fellesskapet bare i fjor.

– Betaler skatt med glede

Kjerstad sa til TV 2 i fjor at han betaler sin skatt med glede, og at det er rettferdig at gode pokerspillere betaler skatt på lik linje med «vanlige» arbeidstakere. Pokerspilleren fører regnskap, og leverer næringsoppgave på lik linje med en middels stor bedrift.

Som profesjonell pokerspiller har han krav på å få trukket fra utgifter til reiser, hotellopphold og påmeldingsavgifter til turneringer.

En av de nye på årets lister er altså den unge bergensspilleren Martin Gudvangen. 23-åringen har økt inntekten sin fra 76.000 i 2008 til godt over 1,6 millioner i fjor. Gudvangen kom blant annet på finalebordet i European Poker Tour i London for et år siden, og har ifølge listene satt hele gevinsten fra fjorårets økter ved filten i banken.

Søk i TV 2s skattelister her.

Står oppført med null i inntekt

Mange av landets mest kjente pokerspillere figurerer ikke høyt oppe på skattelistene for 2009.

Årsakene kan være mange. Noen spiller så mye i utlandet at de også har bosatt seg der, og dermed svarer for andre skattemyndigheter enn de norske.

Mannen som av mange blir regnet som pokerens gudfar i Norge, Thor Hansen , har bosatt seg i California - med kort vei til Las Vegas. På norske skattelister står han oppført med null i inntekt og formue.

63-åringen, som tidligere har vunnet to VM-titler i poker, lider definitivt ingen nød. For noen uker siden vant han 1,9 millioner kroner i en VM-turnering ved å komme på andreplass av 3122 deltakere. Pokerinteresserte kan for øvrig glede seg over Hansens selvbiografi som skal lanseres om to uker.

Norgesmester

I oversikten finnes også andre som har utmerket seg i pokerturneringer de siste årene. Henrik Tollefsen og Ørjan Skommo ble henholdsvis nummer en og to i fjorårets poker-NM. Frode Fagerli vant nærmere en halv million på en enkelturnering i 2006 da han banket verdensmestre og andre, og til slutt vant heads up mot Sverre Krogh Sundbø i en Betsson-turnering.

At mange av landets mest profilerte pokerspillere står oppført med null i inntekt kan også ha en meget enkel forklaring. Nemlig at folk flest hører om dem når de vinner, men ikke når de taper.

Bodø-mannen Andreas Walnum (27) skrev historie da han vant 7,3 millioner kroner i WPT-turneringen Festa al Lago i Las Vegas for fire år siden. Pokergevinsten hans har vært synlig på formuelistene helt til i år, men er nå borte. Om han har spilt dem bort eller om det er andre investeringer som gjør at formuen ikke vises lenger er usikkert.

Anette Obrestad (Foto: TV 2)
Anette Obrestad (Foto: TV 2)

Rogaland godt representert

En av rogalendingene som har figurert på skattelistene de siste årene, er Annette Obrestad som i disse dager gjør det bra i Las Vegas der hun spiller WPT-turnering. Den unge spilleren som er en av svært få kvinner i pokereliten slo gjennom for fullt i 2007, og vant utrolige 11 millioner kroner i en større internasjonal turnering. Formuen hennes har imidlertid skrumpet fra drøye 6 millioner i 2007 til vel 700.000 i fjor.

To nye rogalendinger dukker opp på pokerlistenlisten vår denne gangen. 24-åringen Dag Martin Mikkelsen fra Stavanger er oppført med en inntekt på 3,4 millioner kroner i fjor etter å ha vunnet utrolige 5,2 millioner i en internasjonal turnering. På tross av sin unge alder har han rukket å markere seg i en årrekke ved filten.

Vi tar også med Kevin Stani på listen over pokerspillere som jobber best med sjetongene, men foreløpig har ikke pokerspillet hans gitt seg resultater hos kemneren. Stavanger-gutten står oppført uten inntekt og formue, men vil trolig bli å finne på skattelistene for 2010 som legges ut om et år etter glimrende innsats og 3,2 millioner i gevinst under EPT-turneringen i Estland nylig.

SKIESS OG POKERSPILLER: Petter Northug. (Foto: Wiklund, Anders/SCANPIX)
SKIESS OG POKERSPILLER: Petter Northug. (Foto: Wiklund, Anders/SCANPIX)

Ski-ess med på listen

Fra og med i år av må Petter Northug finne seg i å også være med på listen over pokerspillere. Northug som allerede står på listen over idrettsutøvere har det siste året vært med på å gi poker et ansikt i Norge. Hans deltakelse i World Series of Poker fikk stor oppmerksomhet, selv om Northug måtte ta til takke med en 653. plass.

Plasseringen betalte seg med 135.000 kroner, og var ikke avgjørende for Northugs inntekt som til slutt endte på over 2 millioner i 2009. Uansett er mange pokerspillere svært fornøyd med Northugs innsats, fordi den regnes for å ufarliggjøre spillet som er forbudt av norske myndigheter.