RIK VED EN FEIL: Veterinær Dagfinn Berg blir feilaktig oppgitt til å være den tredje rikeste i Lindås kommune i Hordaland. Nå raser han mot skattemyndighetene. (Foto: TV 2)
RIK VED EN FEIL: Veterinær Dagfinn Berg blir feilaktig oppgitt til å være den tredje rikeste i Lindås kommune i Hordaland. Nå raser han mot skattemyndighetene. (Foto: TV 2)

SKATTELISTENE:
Skattetabbe gjorde Dagfinn 3. rikest

60-åringen trodde ikke sine egne øyne da han sjekket skattelisten onsdag. Nå varsler han krig mot skattemyndighetene.

– Jeg føler meg uvel. For å si det mildt så er jeg mer enn forbannet. Nå skal jeg gå til krig mot skatteetaten for å bli kvitt disse skattelistene på internett, sier den tidligere veterinæren i Lindås kommune i Nordhordland, Dagfinn Berg , til tv2nyhetene.no.

For en tastefeil på skattekontoret førte til at 60-åringens inntekt økte med 1,5 millioner kroner til 3,5 millioner kroner. Tabben førte Dagfinn opp på 3. plass på inntektstoppen i kommunen. Og tabben lar seg ikke rette i skattelistesøkene med det første.

– Nå skal jeg sette annonse i avisen så alle får vite min riktige inntekt, sier dyrlegen.

Fryktet skattelisten

Han hadde gruet seg litt til den store skattelistedagen, 60-åringen som i over 20 år har drevet sin veterinærpraksis i Knarvik i Nordhordland. I fjor måtte han nemlig selge praksisen sin på grunn av en yrkesskade. Og fortjenesten etter salget av livsverket gav Dagfinn en ekstrainntekt for 2009 på drøyt 1,3 millioner kroner.

SOLGTE PRAKSIS: Veterinær Dagfinn Berg solgte i fjor veterinærpraksisen sin og fikk en fin fortjeneste. Men en feil hos skattemyndighetene gjorde han langt rikere i skattelistene enn han i realiteten er. (Foto: TV 2 (arkivbilde))
SOLGTE PRAKSIS: Veterinær Dagfinn Berg solgte i fjor veterinærpraksisen sin og fikk en fin fortjeneste. Men en feil hos skattemyndighetene gjorde han langt rikere i skattelistene enn han i realiteten er. (Foto: TV 2 (arkivbilde))

– Jeg har aldri hatt noen uvanlig inntekt. Jeg tror jeg har behandlet min kundemasse bra og ikke tatt for høye honorarer fra noen. Derfor var jeg litt nysgjerrig og spent, men fryktet litt skattelistedagen fordi jeg visste at dette salget ville slå ut på ligningen, forteller Dagfinn.

Ettersom privat næringsdrivende får skatteoppgjøret samme dag som skattelistene blir lagt ut, var Dagfinns puls litt høyere enn vanlig da han logget seg på nettet onsdag morgen for å sjekke resultatet.

– Jeg fikk sjokk. Jeg tenkte: «Hva i all verden? Hva har skjedd?». Så ble jeg flau. 3,5 millioner i inntekt? Det kunne ikke stemme, forteller han.

Ville ikke gå ut

Ikke bare var veterinæren blitt kommunens tredje best betalte lønnsmottaker. På tv2.no sine skattelister er han den best betalte 60-åringen i kommunen og den desidert høyest lønnede av dem som bor på samme postnummer.

Dagfinn kastet seg på telefonen til det lokale skattekontoret, som raskt skjønte tabben.

Punkt 3.1.1 i ligningen var, uvisst av hvilken grunn, blitt endret fra 1,3 millioner til 2,8 millioner. Og når man plusser på lønnen fra veterinærpraksisen ble totalen hele 3,5 millioner i inntekt, noe som slett ikke er hverdagskost i en kommune som Lindås.

Men det lokale skattekontoret kunne ikke ordne opp i dyrlegens ligning. «Send en skriftlig klage så skal vi rette opp i det», var svaret han fikk.

– Jeg skjemtes da jeg så tallet på skattelistene. Jeg sa til kona at jeg ikke orket å gå ut, forteller han til tv2nyhetene.no.

Søk i TV 2s skattelister her.

Fant feil – men kan ikke rette

Men sjokket gikk fort over i raseri.

– Dette er et skrekkeksempel på hva som kan skje når skattelistene publiseres offentlig. En ting er at skurker lurer en, men når staten sprer falsk informasjon om meg, uten at jeg har anledning til å rette opp i det på forhånd, kan jeg ikke finne meg i det, sier Dagfinn Berg.

Torsdag møtte 60-åringen opp på Bergen ligningskontor for å kreve svar. Og det fikk han.

I løpet av minutter kunne skattekontorets ansatte informere om at feilen var funnet og rettet.

– De fortalte at jeg skal motta et brev fra dem hvor det står at alt nå skal være i orden, forteller Dagfinn til tv2nyhetene.no.

– Hva med skattelistene på internett?

– De kunne de ikke gjøre noe med. Og det kommer jeg ikke til å akseptere. Jeg føler meg uthengt og utsatt for et statlig overgrep. De har forfalsket informasjon om meg og lagt ut på internett. Jeg skal sette alle mine krefter inn i å få dette forandret slik at det som står der er korrekt informasjon, sier han.

Rettes om tre uker

Skattedirektoratet opplyser til tv2nyhetene.no de i år har behandlet om lag 3,7 milioner selvangivelser.

ENDRINGER TAR TID: Lise Halvorsen i Skattedirektoratet.
ENDRINGER TAR TID: Lise Halvorsen i Skattedirektoratet.

– Det sier seg selv at det oppstår feil, fra skatteetaten og fra skatteyter. Derfor har vi blant annet klageordninger, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til tv2nyhetene.no.

Ifølge Halvorsen er det fleste åpenbare feilene tastefeil, som at 30.000 har blitt til 300.000.

– Slike feil luker vi ut slik at de blir rettet så fort vi kan, sier hun.

– Hvordan kan dere forsvare at dere sender ut opplysninger om dem uten at de får sjekket først?

– Den ordningen vi har i dag åpner ikke for å skille tidspunktet for skatteoppgjøret og når skattelistene offentliggjøres. For å bøte på dette får media som har tilgang til skattelistene hvert år tilgang til oppdaterte skattelister som har tatt endringer. Første slik oppdatering er om tre uker. Vi kan ikke kreve av media at de retter sine lister, men vi ber dem innstendig om det, sier Halvorsen.

Setter inn annonse i avisen

Selv om blant annet tv2.no har som praksis å endre sine skattelister med rettelsene skatteetaten sender ut, er ikke dette godt nok for veterinær Dagfinn Berg.

– Dette kan umulig være en tastefeil. Her har de lagt 1.450.000 kroner på toppen av inntekten jeg har oppgitt. Og de varslet meg ikke slik de er plikte til. Feilen burde rettes umiddelbart. Jeg godtar ikke noe annet. Jeg er ikke sinna på mediene som legger ut skattelistene. Det er ikke de som har gjort feilen. Det er staten. Og med min erfaring nå, skal jeg starte en krig for å få vekk disse skattelistene, sier 60-åringen som allerede har en nødløsning klar for å stagge noe av snakket som garantert vil oppstå i kommunen etter offentliggjøringen av skattelistene.

– Jeg skal sette inn en annonse i avisen for å gjøre alle oppmerksom på at staten har lagt ut falske opplysninger om meg. Det er den eneste muligheten jeg har til å rette opp dette fort, sier han.

Journalistene som skrev denne artikkelen hadde i 2009 en inntekt på 391.484 og 194.649 kroner og betalte henholdsvis 159.219 og i 69.993 kroner i skatt.