Spionasjedømte Arne Treholt mener tidsånden som rådet da han ble arrestert, var sterkt medvirkende til den harde dommen og den sosiale fordømmelsen.  Her fra lanseringen av boken «Hva var det du prøvde å få til». (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
Spionasjedømte Arne Treholt mener tidsånden som rådet da han ble arrestert, var sterkt medvirkende til den harde dommen og den sosiale fordømmelsen. Her fra lanseringen av boken «Hva var det du prøvde å få til». (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

– Bare terror ville skapt Treholt-hysteri i dag

«Den kalde krigs psykose» skapte hysteri og bidro til den harde medfarten han fikk i domstolene og mediene, mener Arne Treholt.

– Jeg føler meg overbevist om at både avhørene og rettsforhandlingene ville foregått i et annet klima hvis de hadde funnet sted i dagens samfunn, sier Arne Treholt til NTB.

Ga ut bok

Spionasjedømte Arne Treholt mener tidsånden som rådet da han ble arrestert og senere iretteført på midten av 1980-tallet, var sterkt medvirkende til den harde dommen og den sosiale fordømmelsen.

Torsdag ga han ut dialogboka «Hva var det du prøvde å få til?» om det han selv beskriver som et slags fredsinitiativ mens den kalde krigen raste som verst. Treholt gir ut boka sammen med Johan Galtung.

Spion-dømt

Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Selv vedgår han ikke å ha overlevert kompromitterende opplysninger som satte rikets sikkerhet i fare. Hans angivelige «parallelldiplomati» var ureglementær, men hvis han brøt noen norsk lov, så var det tjenestemannsloven, framholder Treholt.

– Hvis jeg skal trekke en parallell til dagens samfunn, ville bare terrorsaker skapt samme hysteri som min sak, sier Treholt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2