JAKTER GJERNINGSMANN: Svensk politi søker etter spor i Lindängen i Malmö etter at to menn ble skutt i området natt til onsdag. (Foto: Stig Åke Jönsson / Scanpix)
JAKTER GJERNINGSMANN: Svensk politi søker etter spor i Lindängen i Malmö etter at to menn ble skutt i området natt til onsdag. (Foto: Stig Åke Jönsson / Scanpix)

Snikskytter ryster Sverige: – Slutter ikke før han er tatt

«En forstyrret person som drives av hat mot innvandrere». Slik beskriver svensk kriminolog mannen som skal ha skutt mot 15 personer.

Politiet i Malmö jakter nå på en rasistisk snikskytter som kan stå bak alle skyteepisodene.

En spesialgruppe fra Rikskriminalpolisen (tilsvarende norsk Kripos, red.anm) har kommet til Malmö for å forsøke å løse gåten med de uforklarlige skyteepisodene, og politiet sjekker også det høyreekstreme miljøt.

Skyter når det er mørkt

Felles for de dramatiske hendelsene er at de har skjedd ved mørkets frembrudd, og nesten alle de 15 personene som har blitt skutt har innvandrerbakgrunn.

– Sånne personer slutter ikke før de blir arrestert, fastslår kriminolog Jerzy Sarnecki ved Stockholms universitet til Aftonbladet.

Det trekkes nå paralleller mellom disse skyteepisodene og det som skjedde på begynnelsen av 90-tallet da den såkalte «Lasermannen» herjet.

Les også: Basi (47) ble skutt mens han ventet på bussen

– Drives av hat mot innvandrere

Flere svenske medier snakker allerede om den «nye Lasermannen», med henvisning til John Ausonius som skjøt elleve uskyldige innvandrere i Stockholm og Uppsala. Han fikk kallenavnet «Lasermannen» fordi han brukte et gevær med lasersikte.

Saken utløste Sveriges nest største politijakt noensinne.

– Hvis det stemmer så handler dette om en serie hendelser med en svært forstyrret person som er drevet av sterkt hat mot innvandrere. Vi vet også at dette er personer som ellers kan fungere relativt bra sosialt, sier Sarnecki.

Les også: Klappjakt på væpnet person i Sverige

Innvandrerdebatt

Han påpeker også at det er en annen likhet mellom 90-tallet og nå.

– Da var det Ny Demokrati, nå er det Sverigedemokraterna.

For i likhet med på starten av 90-tallet har innvandrerdebatten i Sverige i år igjen blitt satt på dagsorden etter at fremmedfiendtlige Sverigedemokratene ble valgt inn i Sveriges riksdag tidligere i år.

Uroen vokser i mange innvandrermiljøer i Malmö, og svensk politi oppfordrer folk til å være ekstra forsiktige om kveldene.

Les mer om saken her:
Svensk politi frykter våpendesperado jakter på innvandrere
Klappjakt på væpnet innvandrer-hater i Sverige