SKUTT I MAGEN: Basi Hassan ble skutt i mageregionen mens han ventet på bussen. Nå er han livredd for å forlate hjemmet sitt. (Foto: Svensk TV 4)
SKUTT I MAGEN: Basi Hassan ble skutt i mageregionen mens han ventet på bussen. Nå er han livredd for å forlate hjemmet sitt. (Foto: Svensk TV 4)

Basi (47) ble skutt mens han ventet på bussen

Svensk politi sjekker høyreekstreme miljøer i jakten på rasistisk snikskytter etter 15 uoppklarte skyteepisoder i Malmö. Basi Hassan er livredd for å forlate hjemmet sitt.

Malmö rystes av flere skyteepisoder mot innvandrere. Natt til onsdag ble tre personer skutt i Malmö, og politiet setter dette i sammenheng med en rekke andre uoppklarte skudd-saker det siste året.

Jeg oppdaget at det rant blod langs benet. Da skjønte jeg at jeg var blitt skutt.

Redd for å gå alene

Basi Hassan (47) fikk en kule i siden da han sto og ventet på bussen. Han kan ha vært den nye «Lasermannens» 14. offer.

Skyteepisoden skjedde for to uker siden da han skulle ta bussen fra Lönngatan-Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Nå forteller han om den dramatiske hendelsen.

– Jeg sto her på bussholdeplassen og ventet på bussen, så hørte jeg plutselig en lyd. Noen sekunder etterpå oppdaget jeg at det rant blod langs benet. Da skjønte jeg at jeg var blitt skutt, forteller han til svensk TV 4.

Skuddet gikk gjennom 47-åringens kropp, og han viser selv hvordan det gikk inn på venstre side av mageregionen og ut på den andre siden.

Uroen vokser i Malmö

Hassan kom fra hendelsen uten varige skader, men har fortsatt store smerter og hver dag må han bytte bandasje. Han har også blitt så redd at han ikke lenger tør å gå ut alene.

SKUTT I MAGEN: Her viser Basi Hassan hvordan skuddet traff han i mageregionen.  (Foto: Svensk TV 4)
SKUTT I MAGEN: Her viser Basi Hassan hvordan skuddet traff han i mageregionen. (Foto: Svensk TV 4)

– Nei, aldri. Jeg holder meg hjemme fordi jeg er så redd, sier 47-åringen som kom fra Somalia til Sverige for tre år siden.

Les også: Klappjakt på snikskytter i Sverige

Basi Hassan deler uroen med stadig flere av innbyggerne i Malmö. Mange forteller at de ser seg ekstra godt rundt når de er ute, og at de er redde for å gå ut alene på kveldstid.

Natt til tirsdag skjedde det igjen - også denne gangen ved en bussholdeplass.

En 28 år gammel mann sto alene og ventet på bussen ved Eriksfältsgatan da han plutselig ble skutt. Kulen var bare centimeter fra å treffe ryggraden hans. Innvandreren er operert og ligger på sykehuset i Malmö. Tilstanden betegnes som alvorlig, men ikke livstruende.

Onsdag kveld rykket også politiet ut med flere patruljer etter at to menn meldte om at de hadde sett en bevæpnet person. Denne gangen fant de ingenting.

Den «nye lasermannen»

Skuddet mot Hassan er kun en av 15 uoppklarte skyteepisoder i Malmö det siste året. Det har vist seg flere klare mønstre i skyteepisodene: nesten alle ofrene er innvandrere, og de forekommer etter mørkets frembrudd. I et av tilfellene ble en svensk kvinne skutt utenfor en moské.

Svensk politi sier de nå vet med sikkerhet at det samme våpenet er blitt brukt flere ganger.

Flere svenske medier snakker nå om den «nye Lasermannen», med henvisning til John Ausonius. Fra august 1991 til januar året etter skjøt Ausonius elleve mørkhudede personer med et gevær utstyr med lasersikte i Stockholm og Uppsala. Dette utløste Sveriges nest største politijakt noensinne.

Nå frykter politiet at en ny våpendesperado som sikter seg inn på innvandrere er løs, og trekker også paraleller til den såkalte «Lasermannen». Ausonius fikk dette kallenavnet fordi han brukte et gevær med lasersikte.

Les også: Svensk politi frykter våpendesperado jakter på innvandrere

Svensk politi søkte natt til onsdag etter spor i Lindängen i Malmö etter at flere personer ble skutt i området. (Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix)
Svensk politi søkte natt til onsdag etter spor i Lindängen i Malmö etter at flere personer ble skutt i området. (Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix)

Sjekker høyreekstreme

Torsdag opplyste politiet på en pressekonferanse at de ikke har noen konkrete spor etter gjerningsmannen, men at de har rettet etterforskningen mot høyreekstreme.

– Det miljøet som er interessant nå er det høyreekstreme miljøet. Tidligere var det også en del norske nynazister som hadde tilhør her. En teori går ut på at skyteepisodene kan være høyreekstremistisk motivert ut i fra at alle ofrene har mørk hudfarge, forteller TV 2s reporter i Malmö, Stein Akre.

Spesialgruppe jakter gjerningsmann

Rikskriminalpolisen (tilsvarende norsk Kripos, red.anm) har også kommet til Malmö for å forsøke å løse gåten med de uforklarlige skyteepisodene i byen.

– Vi begynner med å se på åstedet. Så skal vi gå igjennom alt materialet i den pågående utreningen. Ved hjelp av detaljer fra hvor ugjerningen geografisk har skjedd, hvordan offeret ble skadd, og på hvilke steder dette har skjedd, skal vi forsøke å skape et bilde av gjerningsmannen, sier Varg Gyllander ved Riksriminalpolisen til Sydsvenskan.

Ifølge Gyllander har Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp «høy treffsikkerhet på de analyser som gjøres».

Politiet oppfordrer også folk, spesielt personer med innvandrerbakgrunn, til å være ekstra forsiktige på kveldstid.

Innvandrerdebatt

Blant medlemmene i flere afrikanske foreninger er redselen og spørsmålene mange rundt skyteepisodene.

– Hvorfor skjer dette i Malmö nå? Er dette en «copycat» av hendelsen på 90-tallet, spør Ahmd Dirie i den somaliske Kulturföreningen.

De holder til i nærheten av bussholdeplassen der to personer har blitt skutt.

I likhet med på starten av 90-tallet har innvandrerdebatten i Sverige i år igjen blitt satt på dagsorden etter at fremmedfiendtlige Sverigedemokratene ble valgt inn i Sveriges riksdag tidligere i år.

465834