Untitled 1
Untitled 1

SKATTELISTENE:
Derfor får de 0,- i inntekt

Her får du svaret på hvorfor Petter Stordalen, Kjell Inge Røkke, Øystein Stray Spetalen og Stortingsrepresentant Nikolai Astrup står oppført uten inntekt i Skattelistene.

At noen av Norges aller rikeste menn står oppført med null i inntekt kan nok virke underfundig for mange. Både Kjell Inge Røkke , Øystein Stray Spetalen , Petter Stordalen , Jens Ulltveit-Moe og Stortingsrepresentant Nikolai Astrup har svimlende formuer, men står oppført uten inntekt, til tross for at de skatter for millioner av kroner.

Unikt for Norge

Her til lands har man et særnorsk system som heter skjermingsfradrag. Det betyr at dersom du har et selskap og har skutt inn en milliard i aksjekapital kan du ta ut 30 millioner kroner som inntekt- uten å skatte av det.

– Det betyr ikke mye for vanlige folk, men for de aller rikeste betyr det mye, forklarer professor i revisjon, regnskap og jus ved Handelshøyskolen BI, Ole Gjems-Onstad , overfor tv2nyhetene.no.

Professoren informerer om at dette systemet veier opp for den store formueskatten Norges aller rikeste må betale.

– Rike i Norge beskattes ikke spesielt gunstig sammenlignet med andre land hvor formueskatten er lavere, men skattelistene viser ikke hvor mye man tar ut fra selskapet, sier Gjems-Onstad.

Avgifter og renter spiser opp inntekter

At Stortingsrepresentant Nikolai Astrup står oppført uten inntekt, men skatter for 2,1 millioner kroner og har en på 193 millioner kroner, kan også ha en naturlig forklaring.

– Man deler opp inntekt i to kategorier, personinntekt og alminnelig inntekt. Det er kun den alminnelige inntekten som vises i Skattelistene, sier Gjems-Onstad og legger til:

– Har du rentefradrag, betaler trygdeavgift og toppskatt kan det spise opp den alminnelige inntekten som vises i Skattelistene.

Skjevt bilde

Gjems-Onstad mener Skattelistene gir et skjevt bilde av virkeligheten.

– Mange kan få et galt inntrykk av systemet dersom man ikke forstår systemet. En av årsakene til dette er at Skattelistene kun viser alminnelig inntekt og ikke personlig inntekt. Dette viser hvor forvirrende systemet er, understreker BI-professoren.

Journalisten som skrev denne artikkelen hadde i fjor en inntekt på 97.034 kroner og betalte 23.476 kroner i skatt