BRUKERNES SKATTELISTER: Du kan lage dine egne skattelister hos tv2.no (Foto: Skjermdump/TV 2)
BRUKERNES SKATTELISTER: Du kan lage dine egne skattelister hos tv2.no (Foto: Skjermdump/TV 2)

SKATTELISTENE: – Skattelistene ikke verktøy for kriminelle

Politiet har ikke funnet bevis for utstrakt bruk av skattelistene i kriminelt øyemed.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett av argumentene som brukes mot offentliggjøring av skattelistene, er at de kan brukes som et verktøy for kriminelle i deres jakt på velbeslåtte ofre. Tidligere i år fikk Politidirektoratet inn materiale fra Kripos Økokrim og 13 politidistrikter, som langt på vei frikjente skattelistene, skriver VG.

Få henvendelser

– Vi kan ikke se at trusselen er vesentlig endret, men selvfølgelig kan vi ta feil, sier seksjonssjef for direktoratets analyseavdeling, Erling Børstad.

Han sier det har kommet så få henvendelser knyttet til skattelistene at Politidirektoratet ikke har tatt noen prinsipiell stilling til om listene bør offentliggjøres.

Verktøy for kriminelle

I Januar var skattelistene tema i Stortinget, der det var delte meninger om hvorvidt skattelistene skal offentliggjøres eller ikke. Etter flere grove ran av privatpersoner i Oslo, mente politidirektør Ingerlin Killengren at utenlandske kriminelle kunne tenkes å bruke skattelistene som et verktøy for å plukke ut sine ofre.

Hun understreket at det fortsatt er for tidlig å si noe om dette er en tendens, men sier det finnes noen eksempler i Oslo-området der personer har mottatt trusselbrev som helt klart er knyttet til skattelistene. Disse kom neste umiddelbart etter at listene ble offentliggjort.

– Viktig for tilliten

Leder i Pressens Faglige Utvalg, Per Edgar Kokkvold var også til stede på høringen. Han er imot en lukking av skattelistene.

– Jeg er ikke et øyblikk i tvil om at offentlige skattelister, tross de ulemper de følger med seg, er en fordel både for samfunnet og den enkeltes skattemoral. Listene bidrar til at svakheter i skattesystemet kan avsløres. Det er viktig for tilliten rundt skattesystemet, sa Kokkvold.

Arne Jensen i NPs offentlighetsutvalg påpekte at det i 2008 ble anmeldt rundt 14.000 tyveri fra eneboliger, hytter og leiligheter.

– Jeg synes ikke det er oppsiktsvekkende at noen av disse har kikket i skattelistene. Hvis skattelistene ikke hadde vært publisert ville innbruddene da ikke blitt gjort, eller vil de gjøre andre lovbrudd? spurte Jensen. (NTB/TV 2)