Kjell Torgersen. (Foto: TV 2/MONTASJE)
Kjell Torgersen. (Foto: TV 2/MONTASJE)

Snylter-uthengt ikke overrasket over NAV-rot

For andre år på rad nekter Riksrevisjonen å godkjenne regnskapene til NAV på grunn av feil og mangler. Kjell Torgersen, som ble hengt ut som trygdemisbruker av NAV, er slett ikke overrasket.

I begynnelsen av juni fortalte TV 2 om Kjell Torgersen som var beskyldt for trygdejuks av NAV, selv om han i lang tid hadde bedt om å få betale tilbake for stor utbetaling av rehablititeringspenger.

Til tross for sju brev og personlige henvendelser til NAV, fikk han ikke svar på hvordan det skulle gjøres, før NAV til slutt sendte ham et brev hvor de beskyldte ham for trygdejuks.

I dag, over fire måneder senere er situasjonen fremdeles ikke løst for Torgersen.

– Jeg har fått gjennomført det jeg var på jakt etter – å få betale tilbake. Men det er fortsatt ikke helt i orden, sier Torgersen.

Han er en av svært mange som har eller har hatt store problemer med NAV. Mange av dem har også i fortvilelse tatt kontakt med Riksrevisjonen.

SE OGSÅ: NAV beklager Torgersen-anklagene

Skandaler i kø 

Og i dag - for andre år på rad, har riksrevisjonen funnet så mange feil og mangler ved NAVs saksbehandling og virksomhet - at regnskapet ikke kan godkjennes.

– Det er 300 milliarder kroner som skal forvaltes årlig. Og mye av dette er lovbestemte rettigheter som folk har, så man må ha saksbehandlingssystemer, slik at folk får det dem har rett til, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

NAV-skandalene har stått i kø, og sist vinter ble daværende NAV-sjef og arbeidsministeren innkalt til høring på stortinget. Nå er riksrevisor Kosmo skeptisk til at NAV vil klare å takle det nye pensjonssystemet som innføres fra neste år.

– Vi kan ikke akseptere at en så stor forvaltningsetat ikke har kontroll på det de driver med, sier Kosmo.

– Jeg har kontroll over NAV, i den forstand at vi nå har fått på plass kontrollsystemer i tråd med det Riksrevisjonen har hatt anmerkninger i forhold til, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

– Brukket rygg

Lederen av Stortingets kontrollkomité vil nå ta opp med komiteen om statsråden skal innkalles til ny høring.

– Vi kan ikke være i en situasjon hvor velferdsstaten nær sagt ligger med brukket rygg når det gjelder troverdighet i oppfølging av Stortingets vedtak, sier Anders Anundsen (Frp).

Kjell Torgersen er ikke overrasket over Riksrevisjonens slakt av NAV.

– Det var det eneste riktige. For det går ikke an å behandle folk på den måten de har gjort i mitt tilfelle, sier han.