A HA: Fra venstre; Morten Harket, Pål Waaktaar og Magne Furuholmen. (Foto: NTB arkivfoto/SCANPIX)
A HA: Fra venstre; Morten Harket, Pål Waaktaar og Magne Furuholmen. (Foto: NTB arkivfoto/SCANPIX)

25 år siden a-ha tronet på Billboard-toppen

Mens den norske suksessgruppen er på sin aller siste signingsferd feirer de jubileum for sin første Billboard-topp.

Denne uken er det 25 år siden den norske supergruppen a-ha fikk sitt virkelig store gjennombrudd. Med singelen «Take On Me» sjekket de tre guttene fra Oslo inn på førsteplassen på den amerikanske Billboard-listen. Listen som byr på de 100 mest solgte singlene i USA hver uke.

Banebrytende musikkvideo

Hiten som opprinnelig bare ble kalt «The Juicy Fruit Song» fikk ikke sitt gjennombrudd før den ble relansert med ny tittel og med en banebrytende musikkvideo som blandet tegnefilm og virkelige bilder. Musikkvideoen vant hele åtte MTV Video Awards i 1986.

Med over en million solgte eksemplarer på bare en uke begynte pengepressa å rulle for den norske trioen. De nådde toppen av Billboard-listen etter å ha solgt mellom sju og ni millioner eksemplarer av singelen på verdensbasis på bare én uke.

Avskjed etter 25 år

Albumet «Hunting High And Low» ble a-has største kommersielle suksess med hitsinglene «Take On Me» i tillegg til «The Sun Always Shines on T.V.» Albumet endte med på 15. plass på Billboards albumliste i USA.

A-ha har denne høsten gjennomført en stadionturné i de største norske byene for å markere avslutningen på pop-eventyret gjennom 25 år. Tidligere denne måneden spilte bandet suksessalbumet «Hunting High And Low» i sin helhet på en veldedighetskonsert i Oslo konserthus.