AVLEVERTE ÅRSRAPPORT: EOS utvalget med leder Helga Hernes foran. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
AVLEVERTE ÅRSRAPPORT: EOS utvalget med leder Helga Hernes foran. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

Utvalg gransker Treholt-overvåking

EOS-utvalget, som Stortinget har oppnevnt for å holde øye med de hemmelige tjenestene, begynte tirsdag arbeidet med å finne ut om Politiets overvåkingstjeneste (POT) brukte ulovlige metoder i etterforskningen av Arne Treholt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Utvalget vil legge fram resultatene for Stortinget når arbeidet er ferdig, sier leder Helga Hernes til NTB. Det kommer trolig til å skje en gang på nyåret.

Svein Grønnern (nestleder), Trygve Harvold og Wenche Elizabeth Arntzen, Theo Koritzinsky, Knut Hanselmann, Henrik Magnusson og Gunhild Øyangen utgjør resten av utvalget.

Vurderer gjenopptagelse

Treholt-saken blusset opp igjen etter at boken «Forfalskningen» fremmet påstander om at bevisene som fikk Arne Treholt dømt for spionasje til fordel for Sovjetunionen er en forfalskning. I kjølvannet av boka har flere tidligere polititjenestemenn fra POT bekreftet at dette kan ha skjedd.

LES OGSÅ: Tidligere spaner usikker på bevisforfalskning

Gjenopptagelseskommisjonen besluttet å vurdere Treholts søknad om gjenopptagelse av sin sak fra 2005, på nytt. Kommisjonen avgjorde sist i 2008 at saken ikke skulle tas opp på ny.

Tynnslitt tillit

Arne Treholt har tidligere uttalt at han har tynnslitt tillit til Gjenopptakelseskommisjonen, og ber dem hyre inn Tore Sandberg som «vaktbikkje». Gjenopptakelseskommisjonen ble opprettet i 2004, men Treholt har tidligere pekt på at han mener denne har overvekt av representanter fra rettsvesenets egne organer.

Siden har en ny kommisjon tiltrådt, og Treholt vil gi den en sjanse til å gi sine vurderinger. Han understreker imidlertid at han ikke har noen illusjoner i forhold til Gjenopptakelseskommisjonen, men at han skylder familien og andre som har trodd på ham å stå løpet ut. (NTB/TV 2)