Professor Per Fugelli er bekymret for fiendebildet av muslimene som medier og politikere bygger opp (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Professor Per Fugelli er bekymret for fiendebildet av muslimene som medier og politikere bygger opp (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Per Fugelli får Karl Evang-prisen

Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, får Karl Evang-prisen for sin ureddhet i norsk samfunnsdebatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karl Evang-prisen er på 50.000 kroner og deles ut årlig til en person eller en organisasjon som har gjort en særlig innsats for å fremme folkehelsen.

– Motstrøms

I begrunnelsen for tildelingen vises det til at Fugelli har våget å være motstrøms i samfunnsdebatten, både overfor myndighetene generelt og helsemyndighetene spesielt.

– Han skaper en intellektuell råk i debattene han deltar i, sier komiteen, som ledes av Aslak Syse, professor ved Institutt for offentlig rett.

– Opptatt av svake grupper

Komiteen viser også til at Fugelli som folkeopplyser og debattant har vært særlig opptatt av svake gruppers situasjon og synspunkter.

– Han har bidratt til å rette søkelyset mot hvordan svake gruppers verdighet blir ivaretatt i møtet med helse- og sosialtjenestene. Videre har han lagt vekt på å identifisere krefter, i og utenfor helsetjenesten, som kan true befolkningens helse og velferd, ifølge komiteen.

Per Fugelli er født i 1943 og var distriktslege i Lofoten og Finnmark i seks år. I årene 1984-1992 var han professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen. Fra 1992 har han vært professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. (©NTB)