Børge André Roum spiser maten vi kaster. Nordmenn kaster samlet rundt 500.000 tonn mat i året til en verdi av 10 milliarder kroner.  (Foto: God morgen Norge)
Børge André Roum spiser maten vi kaster. Nordmenn kaster samlet rundt 500.000 tonn mat i året til en verdi av 10 milliarder kroner. (Foto: God morgen Norge)

Han spiser maten vi kaster

Over halvparten av oss kaster mat før den har gått ut på dato.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Børge André Roum er friganer. Han spiser mat som andre har kastet, ikke fordi han er fattig eller sulten, men som en politisk protest mot all maten som kastes.

Ekkelt

– Det kan kanskje se ekkelt ut. Det er ikke en protest, men mer en konsekvens av at det er mulig å leve av andre menneskers overflod, sier Roum.

Vi kaster rundt 500 000 tonn mat i året. Dette er mat til en verdi av 10 milliarder kroner. En ny undersøkelse viser at 7 av 10 av oss kaster maten før den har gått ut på dato.

– Det vi kaster har først skapt et miljøproblem i produksjonen, så blir det igjen et miljøproblem når det handler på fyllinga, sier Roum, som bruker dette istedet for å kjøpe.

– Det bare blir sånn

Tone Granaas er daglig leder i Grønn Hverdag. Hun lar seg imponere over Roum.

– De fleste av oss kaster mat. Det bare blir sånn, sier hun.

Ifølge Granaas er det grønnsaker, bakevarer, melkeskvetter og fløte som oftest havner i søpla.

– Dårlig planlegging og at vi ikke vet hva vi har i kjøleskapet er noen av grunnene til at mye mat kastes, sier hun.

– Bruk nese, øyne og munn

En annen grunn er misforståelser av datostempling, ifølge Granaas.

– Vi har glemt å bruke nese, øyne og munn. Vi smaker ikke på råvarene, sier hun.

– Så shopper vi i farta, legger hun til.

Restemiddag

Tone Granaas oppfordrer alle til å planlegge litt.

– Ikke kjøp for mye. Ha restemiddag en dag i uken. Se hva du har i kjøleskapet, og planlegg ut ifra det, oppfordrer Granaas.

Oppbevaring

Dessuten er oppbevaring viktig. Det kan være en forskjell på seks grader øverst og nederst i kjøleskapet. Legger man kjøtt øverst, eksponeres det for høyere temperatur enn nederst i kjøleskapet.

– Blander man sitrusfrukter og melkeprodukter i kjøleskapet, kan melken surne på en dag, sier Granaas.