Eletronisk valg (Foto: TV 2)
Eletronisk valg (Foto: TV 2)

Historisk ilddåp for elektronisk valg

Elever ved en videregående skole i Ålesund er forsøksvelgere for den nye elektroniske stemmeavgivningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ålesund er en av ti kommuner som nå skal test ut elektronisk valg i forbindelse med neste års kommune- og fylkestingsvalg. TV 2 var med da kommunal- og regionaldepartementet hadde historisk ilddåp på den nye valgformen mandag.

Få tastetrykk

Med pc-en under armen skal det velges nytt ungdomsråd i Ålesund, og for første gang skal stemmegivningen foregå elektronisk via internett.

Therese Opskar er spent i det hun kobler opp datamaskinen. Hun logger seg inn med personnummer og får deretter tilsendt en passord på mobiltelefon, og i løpet av noen få tastetrykk er stemmen avgitt og registrert.

– Det var veldig effektivt og du kan gjøre det hvor som helst bare du har internett, sier Therese Opskar, skoleelev ved Spjelkavik Videregående skole.

Høyt sikkerhetsnivå

Ti kommuner er med på prøveordningen som for alvor skal testes ut under neste års kommune- og fylkestingsvalg. Derfor var det en nervøs stemning hos kommunaldepartementet på om alt fungerte:

– Ja dette er viktig, det er fremtiden dette, sier Liv Signe Navarsete, kommunal- og regionalminister (Sp) til TV 2 Nyhetene.

Det er et høyt Sikkerhetnivå ved e-valg. Tre forskjellige hemmelige koder fra tre ulikepersoner må mates inn før valgresultatet kan hentes ut.

– Filene kommer fra Brønnøysund og er digitalt signer og krypter som det heter, og det er ingen som kan manipulere de og det er ingen som kan se hva de inneholder, sier Christian Bull, sikkerhetsansvarlig for e-valg 2011.

– Fungerte supert

Erfaringene fra forsøket skal gi Stortinget et godt grunnlag for å vurdere om fremtidens valg i Norge skal foregå elektronisk.

– Jeg håper at erfaringen vil være så positive at man etter valget i 2011 kan ta steget videre, men det må vi komme tilbake til, sier Navarsete.

Ungdommene ved Spjelkavik videregående i Ålesund, har tro på at fremtidens valg via internett.

– Jeg synes at dette fungerte supert og det var fort gjort. Jeg tror flere unge kommer tilå avgi stemme fordi det er mye enklere.

Og etter noe små tekniske problemer, ble det til slutt valgt et nytt ungdomsråd i Ålesund.